Programma

Records van McCartney

  1. Nieuwschevron right
  2. Records van McCartney

Beste verkopende artiest ooit

Paul McCartney is een onovertroffen platenverkoper. Er is geen artiest op aarde geweest die zoveel eigen singles en albums verkocht als hij. Hij staat dan ook in het Guinness Book Of Records als “De meeste succesvolle componist en opname-artiest aller tijden”. Hij schrijft bij elkaar 60 gouden platen, en verkocht meer dan 100 miljoen albums en 100 miljoen singles waar hij de tekst of muziek van verzorgde.

Of iemand dat ooit nog gaat overtreffen valt te betwijfelen; niet alleen wordt er minder muziek gekocht, ook heb je voor zulke cijfers een multi-muzikant nodig, die componeert, speelt en schrijft. Artiesten als Sir Paul, die zijn zeldzaam.

Voor deze prestatie kreeg hij van het recordboek een ‘rhodium’-plaat. Een plaat ver boven platina. Volgens de organisatie is McCartney ‘de commercieel succesvolste songwriter in de geschiedenis van de populaire muziek’. Een mooie titel.

Meest gecoverde nummer

Volgens het grote recordboek is ‘Yesterday’ het meest gecoverde nummer ooit. De wereldhit van The Beatles kwam in augustus 1965 uit. Er zijn in 2010 rond de 3000 covers geteld. De voorwaarde was wel dat het een uitgebrachte cover moest zijn, niet elk YouTube-filmpje telt dus mee. De jongen van Walk off The Earth hieronder heeft zichzelf vijf keer opgenomen en zo in elkaar monteert dat hij en zijn ‘klonen’ het liedje van McCartney spelen. Slechts één voorbeeld van de massa’s covers gemaakt van ‘Yesterday’.

Snelst verkochte concert

Voor zijn concerten heeftMaccaook een mooi record gevestigd. Zo verkocht Paul McCartney het snelst zijn kaartjes voor een concert. In 1993 verkocht de ex-Beatle 20.000 tickets voor twee shows in Sydney binnen acht minuten. Of dit record terecht in het boek staat is omstreden. Door online verkoop is moeilijker te peilen wanneer het laatste ticket echt over de toonbank gaat. Zo was er voor Beyonce's concert in New York City binnen 22 seconden geen kaartje meer te verkrijgen. Maar doordat internettickets eerst een klein traject van reservering, betaling en verzending moet ondergaan is dat nooit erkend als wereldrecord.

Grootste stadionconcert

Eveneens stond McCartney voor het grootste stadionpubliek ooit. In 1990 waren er in het Maracanã Stadium in Rio de Janeiro 184.000 mensen aanwezig bij zijn concert. Het Braziliaans stadion kon die avond meer dan 100.000 mensen op hun veld kwijt. Geschat wordt dat enkel één stadion meer concertgangers kan opvangen en dat is het Rungrado May Day Stadium in Noord-Korea, al wordt daar nooit opgetreden door artiesten.

McCartney in het dichtbevolkte stadion in Bazilië

Jarig

Wat kunnen we nog meer zeggen van deze alleskunner? Hij verkocht ook de duurste gitaar ooit op een veiling. Hij is het succesvolste lid van de succesvolste popband die de wereld kende. Macca is ook de rijkste artiest, met een geschatte waarde van boven de 1 miljard. En hij is tot Ridder van het Britse rijk geslagen. Maar eigenlijk willen we zijn muziek voor zichzelf laten spreken.

Ster advertentie
Ster advertentie