Programma

Bassist U2 eist 5 miljoen

  1. Nieuwschevron right
  2. Bassist U2 eist 5 miljoen

De bassist van U2, Adam Clayton eist bijna vijf miljoen euro schadevergoeding van Gaby Smyth, de ‘creatieve’ boekhouder van U2. Slecht nieuws voor het financiële bolwerk rond de grootste rockband ter wereld.

Clayton vs Smyth

Bassist Clayton zegt dat het bedrijf van Smyth hem 4,8 miljoen euro lichter heeft gemaakt. Gaby Smyth is het financieel brein achter de Ierse rockband. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat de bakken met geld die U2 verdient weg werd gesluisd naar Nederland om zo miljoenen aan belasting op royalties in Ierland te ontlopen.

Blootstelling

De aanklacht van Clayton tegen zijn boekhouder is slecht nieuws voor de grootste rockband ter wereld. De zaak is ontvankelijk verklaard door de rechter. Dat wil zeggen dat de financiële handel rond de rockband misschien wel blootgelegd wordt.

Grijpgrage secretaresse

De zaak heeft al een geschiedenis. Zo kwam Clayton in 2009 erachter dat zijn secretaresse zeker twee miljoen euro in een periode van vijf jaar van hem had gestolen. Geschokt van het gemak waarmee zijn assistente hem het geld uit zijn zakken klopte, liet hij een advocaat natrekken hoe Gaby Smyth met zijn fortuin omging. Uit dit onderzoek besluit Clayton zijn boekhouder aan te klagen. Ook Bank of Ireland Private Banking moet eraan geloven; Clayton wil 4,4 miljoen euro van ze hebben: Zij zouden in Claytons naam investeringen hebben gedaan waar de bassist geen weet van had.

Verhaal nog niet compleet

Wat er nou precies achter de aangespannen zaak zit weten we pas als de rechtszaak begint. Een aannemelijke versie van het verhaal is dat Smyth de bassist had voorgespiegeld dat zijn assistente velen malen meer geld had weggemoffeld om zo zelf miljoenen van Clayton te verdoezelen.

U2

Door de rechtszaak bestaat het risico dat er een kijkje genomen kan worden in het veelbesproken financiële hebben en houden van U2.

Ster advertentie
Ster advertentie