Programma

Aysha de Groot: ‘Muziek is geen gekke beroepskeuze’

  1. Nieuwschevron right
  2. Aysha de Groot: ‘Muziek is geen gekke beroepskeuze’

In een nieuwe aflevering van Liedjeslust gaat Dolf Jansen in gesprek met Aysha de Groot, die op de planken staat als Meis. De kleindochter van Boudewijn de Groot vertelt over opgroeien in een muzikale familie.

Muziek is Aysha met de paplepel ingegoten. Ze komt namelijk uit een muzikaal nest, met vader Marcel de Groot en opa Boudewijn de Groot. Er werd thuis dan ook niet gek opgekeken toen ze besloot ook de muziekwereld in te gaan: “Je krijgt mee dat het kán, dat het geen gekke beroepskeuze is. Ik ken ook mensen die niet zoveel support vanuit huis hebben gehad. Waartegen gezegd werd ‘ga maar een beroep kiezen’. Bij mij werd het juist gestimuleerd.”

Ontkenningsfase

In haar nummer Alsof zingt Aysha over het overlijden van haar moeder in 2002. Ze was toen 8 jaar oud. “Ik heb heel veel moeite gehad met het rouwproces en het werd eerder steeds erger, dan dat het minder werd. Het voelde voor mij alsof ik levenslang in die ontkenningsfase ben blijven hangen. Ik heb nooit echt willen toegeven dat ze niet meer terugkwam en dat is waar Alsof over gaat. Het moment dat je niet wilt toegeven dat het zo is, we doen langer alsof.”

Toen ze het nummer schreef woonde ze in een studentenzeecontainer achter de Bijlmer Bajes in Amsterdam. “Het ging toen even niet zo lekker met me. Ik had toen de slechte gewoonte om in mijn bed rode wijntjes te drinken, sigaretten te roken en liedjes te maken. Ik zat in bed, in mijn pyjama en met mijn gitaar en voelde hoe de muren op mij afkwamen. In 20 minuten stond het op papier”

De eerste regels van haar nummer Alsof:

De ruimte is smal
De kamer valt naar binnen
Alsof het zonlicht vergat
Dat het zijn taak was
Is dat dan zo vanzelfsprekend

Luister hieronder naar de nieuwe aflevering van Liedjeslust:

#20 - Liedjeslust aflevering #20 - Meis - Liedjeslust

Nieuwe muziek

Aysha’s, alias Meis, debuut-EP Een is nog maar enkele maanden uit, maar toch kijkt ze al vooruit met een nieuwe, strenge deadline: “Mijn moeder is overleden op 22-2-2002 en straks is het 22-2-2022. Dan heb ik voor mijzelf de deadline dat er iets moet komen. Nog iets speciaals voor haar!”

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie