Programma

Is een repatriëring wel echt gegarandeerd als je een reis boekt?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is een repatriëring wel echt gegarandeerd als je een reis boekt?

Het vakantieverkeer op Schiphol neemt toe en aanbiedingen van reisbureaus met repatriëring-garantie vliegen je om de oren. Heb je wel echt zekerheid op die terugvlucht?

Gijs belt met ombudsman Jeanine Janssen van omroep MAX die er het een en ander over kan vertellen. "Als je een pakketreis boekt, ben je vanuit de reisovereenkomst verzekerd dat de reisorganisatie jou moet repatriëren", vertelt ze in Gijs 2.0. "We hebben tijdens de vorige lockdown gezien dat dat heel goed gelukt is, maar je kunt in een situatie terechtkomen waarin een vliegveld gesloten wordt. Dan zul je aan de achterkant de hulp van Buitenlandse Zaken nodig hebben."

Terugvlucht verzekerd

Van een terugvlucht ben je dus verzekerd als je een pakketvakantie hebt geboekt, maar daar zitten nog wel haken en ogen aan: "Repatriëring is de vlucht terug: ze halen je terug. Op welk moment dat is en voor wie de kosten zijn van het daar blijven, daar zeggen ze niks over."

Lockdown op vakantie vaak niet vergoed

Als je in lockdown moet op je vakantiebestemming kan het zo zijn dat je zelf alle onkosten moet vergoeden. "Er zijn inmiddels wel reisverzekeringen die dat deels dekken, maar het is niet zomaar een wet waarmee alles gedekt wordt", aldus Jeanine. De vergoeding wordt in dit geval bepaald aan de hand van of jij zelf ziek bent geworden, of mensen op jouw vakantiebestemming.

Als je ondanks alles toch besluit om op vakantie te gaan, waar moet je dan op letten? Jeanine geeft je een aantal tips:

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag tussen 12:00 en 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie