Programma
PowNed

Zo ga je deze herfst veilig de weg op met je auto

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ga je deze herfst veilig de weg op met je auto

Met dit onstuimige weer zijn automobilisten blij dat ze hoog en droog in hun bolide kunnen stappen. Maar wanneer moeten nou die winterbanden eronder? En hoe ga je om met dat laagstaande zonnetje? Managing director van CBR Alexander Pechtold vertelt in De Wild in de Middag hoe je deze herfst veilig de weg opgaat.

Voordat Pechtold automobilisten kan inlichten, heeft hij nog een nieuwtje voor Ruud: "Je treft me op een heugelijke dag. Ik ben vandaag herbenoemd voor de komende 4 jaar."

Bel op tijd je garage

Vandaag raast Ciarán door het land. Maar ook zonder de storm kan het aardig spoken op de Nederlandse wegen. Alexander Pechtold vindt het opvallend dat mensen verrast zijn door het slechte weer. "Oktober was de natste maand ooit gemeten in Nederland. Dus ja, we zouden er toch een beetje rekening mee houden hè. Bijvoorbeeld: mensen gaan nu pas denken over winterbanden. Het is toch verstandig om ze van 1 november tot 15 april te hebben. En als je nu hier garage gaat bellen, dan ben je vaak te laat."

En die winterbanden zijn echt belangrijk, benadrukt de CBR-voorman. Al zijn all season banden erg in trek. "Er is onlangs uitgerekend dat nu 40 procent van de Nederlandse auto’s daarmee rijdt. Dus dat kan nog wel beter. Maar ja, misschien dat we op een gegeven moment gewoon allemaal in een bootje moeten gaan zitten", grapt hij.

Slipcursus

Ondanks dat ons klimaat steeds natter wordt, ziet Pechtold het verplichten van een slipcursus niet zo zitten. Maar hij raadt het automobilisten zeker aan. "Zo’n slipcursus is sowieso goed. Want we gaan nu inderdaad het natte seizoen in. En ik denk dat je allemaal wel eens mee hebt gemaakt dat je even in zon aquaplaning terechtkomt. Dat kan te maken hebben bijvoorbeeld dat in de zomer zware vrachtwagens een soort spoorvorming in het asfalt maken."

De oud-politicus geeft nog even wat tips mee: "Kom je daar dan in terecht en hebben je banden te weinig profiel, dan ga je glippen. Niet als een dolle aan dat stuur gaan trekken. Ook niet keihard remmen. Gewoon gas loslaten en als het goed is krijg je vanzelf weer grip met die auto."

Gemeen zonnetje

Maar de herfst is grillig. En natte wegen zijn niet het enige gevaar. Ook het zonnetje, dat na zo’n flinke bui opeens in je ogen schijnt, kan een gevaar vormen. "Een zonnebril in je auto raad ik van harte aan", vertelt Pechtold. "Leg hem altijd in je auto, want juist met dit seizoen staat de zon veel lager en heb je zelfs met vuile of beschadigde ruiten dat je enorme reflectie krijgt."

Video niet beschikbaar

De Wild in de Middag

De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie