Programma

Zangeres Nana Adjoa ging van muziek maken in de kelder naar spotlights

  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres Nana Adjoa ging van muziek maken in de kelder naar spotlights

Deze week is de Amsterdamse singer-songwriter en multi-instrumentalist Nana Adjoa te gast in de podcast van Lotje IJzermans. Ze vertelt onder meer over hoe muziek haar hielp met de zoektocht naar zichzelf.

In Psychocandy draait Lotje IJzermans eigentijdse artiesten, maar blikt ze ook terug naar invloedrijke muziek uit het verleden. Ze ontvangt elke week een gast uit de muziekwereld, die zijn of haar muzikale invloeden met Lotje en de luisteraar deelt. Deze week te gast: Nana Adjoa.

Afzonderen in haar eigen wereld

Nana Adjoa maakt haar muziek afgesloten van de buitenwereld in een kelder die volstaat met instrumenten. Daar kan ze zich helemaal afzonderen in haar eigen wereld. “Als ik hoor hoe jij muziek maakt: je gaat een kelder in en de tijd staat stil, dan is dat ook een hele veilige plek voor jou", vertelt Lotje. Nana kan dit alleen maar beamen: “Ja zeker, dat is misschien ook wel waarom het zo lang heeft geduurd voordat ik eigen muziek ben gaan uitbrengen. Muziek buiten die veilige omgeving is ook heel leuk en ik vind het ook heel leuk om met mensen samen te werken en superleuk om te speken. En ik vond het ook eng om die plek in de echte werkwereld van muziek, dat je er echt mee aan de slag moet, om erover te praten. Om die kant er mee op te gaan, dat heeft gewoon even geduurd."

In de spotlights staan

Lotje vraag zich af of in de spotlights staan een gevolg kon hebben voor haar veilige plek. Kan het vervuilen? Nana legt uit: “Het is ergens wel een beetje moeilijk met elkaar te rijmen. Het is wel dat je het nu dan op het podium doet en ik vind het moeilijk om het gevoel dat te hebben dat je het publiek iets probeert te vertellen, terwijl je in de studio juist iets voor jezelf probeert te ontdekken. Dat is nog steeds iets waar ik mee bezig ben: hoe kun je dat naar de mensen toebrengen in de muziek zonder dat je iets probeert te verkopen.” Lotje vertelt: “Maar andere mensen, die zijn ook gewoon op zoek natuurlijk. En daar kun je ook weer een bouwsteentje zijn.” Nana: “Ja, dat zou mooi zijn als je samen het gevoel kan hebben (…)”

Verder rakelen Lotje en Nan een opname op uit het archief van Pavement. Benieuwd welke? Je hoort het hieronder in een nieuwe aflevering:

#50: De muzikale zoektocht naar Nana Adjoa - Psychocandy

Lotje draait verder in deze aflevering:

Wiseguys - 'Ooh La La'
Temples - 'Paraphernalia'
The Go Team! - 'Cookie Scene'
Palma Violets - 'Step Up For The Cool'
Ghost of Vroom - 'Rona Pollona'
Pynch - 'Someone Else'
Nana Adjoa - 'She’s Stronger'
Wilco - 'I’m Trying To Break Your Heart'
Janelle Monae - 'Turntalbles'
Pavement - 'Range Life'
Shame - 'Alphabet'
Bill Callahan - 'Cowboy'
Indian Askin - 'I Feel Something'

Hoe te beluisteren?

Je kunt de 'Psychocandy' podcasts vinden in de NPO Radio 2 app, iTunes of via www.nporadio2.nl/podcasts.

Ook kun je in je favoriete Podcast-player zoeken op 'Psychocandy', of gebruik één van onderstaande links:

Psychocandy op iTunes
Psychocandy op Stitcher

Meer informatie via 3voor12.vpro.nl/psychocandy

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie