Programma

In deze albums zit iets extra's verpakt

  1. Nieuwschevron right
  2. In deze albums zit iets extra's verpakt

Muzikanten doen gekke dingen om hun waar aan te prijzen. Hoe doldwaas deze verpakkingen soms ook zijn, er is (meestal) goed over nagedacht.

Catch A Fire - Bob Marley

Één van de meest bejubelde reggae-albums ooit is Catch A Fire uit 1973 van Bob Marley & The Wailers. De verpakking opent als een Zippo-aansteker. Veel vuurtjes kun je er niet mee geven, want na een paar keer openen valt de kartonnen bovenkant van het metalen scharnier.

School's Out - Alice Cooper

"Alice Cooper doet alles waar ouders van gruwelen. Dan gaan de kinderen vanzelf van 'm houden", aldus Shep Gordon, Alice Coopers legendarische manager. De School’s Out-cover opent daarom als een schoolbureau. Daarin vind je allerlei must-haves voor de jonge rebel. Het hoogtepunt: de plaat zelf, verpakt in een damesonderbroekje.

The Information - Beck

Voor Beck Hansen is creativiteit een doel op zich. Zijn The Information wordt uitgebracht met een lege hoes en een hele hoop stickers. Beck spreekt de hoop uit dat al zijn fans er een heel eigen hoes van zullen maken. Google op ‘Beck - The Information’ om het resultaat te zien.

Pink Floyd - The Pulse

In vroege versies van The Pulse uit 1995 zit een pulserend LED-lampje. De batterijen gingen zes maanden mee. Later werden batterijen bijgeleverd, maar uiteindelijk is het lampje helemaal uit de hoes verdwenen. Het pulseren van het lampje slaat op de albumtitel The Pulse. Zoek je een diepere betekenis, dan zal die 'een beetje moeilijk te vinden zijn', volgens Pink Floyd drummer Nick Mason.

Rage Against The Machine - demo tape

Ok, het is technisch gezien natuurlijk geen album. Maar de verpakking van deze rage Against The Machine-demo uit 1992 is zo treffend, dat we 'm er toch bij doen. Met tracks als ‘Freedom’, ‘Bombtrack’ en ‘ Killing In The Name’ is dit cassetebandje de bron van het debuutalbum Rage Against The Machine. En hoe kun je RATM's muziek beter tastbaar maken dan met een simpele lucifer?

Album2Daagse
27 & 28 maart NPO Radio 2

Vraag jouw albumparel aan: nporadio2.nl/album2daagse
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #album2daagse

Ster advertentie
Ster advertentie