Programma

Ontdekking antilichaam tegen coronavirus behoorlijke stap vooruit

  1. Nieuwschevron right
  2. Ontdekking antilichaam tegen coronavirus behoorlijke stap vooruit

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC zeggen een antilichaam te hebben gevonden tegen het coronavirus. Het antilichaam komt namelijk uit een oud onderzoek.

Viroloog Ab Osterhaus is één van de mede-onderzoekers. Jan-Willem en Jeroen bellen hem op om verhaal te halen over de ontdekking. Volgens hoofdonderzoeker Berend-Jan Bosch zaten ze er eigenlijk al bovenop. Twee jaar geleden waren ze namelijk al begonnen met een onderzoek tegen het oude coronavirus. Twee jaar lang lagen de antilichamen ingevroren. Ze dachten het niet meer nodig te hebben en hebben ze destijds opgeslagen. "In januari bedachten we dat ze misschien ook wel handig uit zouden komen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus", vertelt Ab. "Tijdens dit oude onderzoek kwamen een aantal antistoffen naar boven. Eén van deze antistoffen blijkt nu ook tegen het nieuwe virus te werken. Het is eigenlijk een heel gelukkig voorval."

Bescherming

Volgens Ab is het totaal uitwerken van een antistof een verschrikkelijk lang proces, maar het ziet er gunstig uit. "In het meest positieve scenario kan de antistof binnen een jaar uitgetest worden op mensen tot het helemaal veilig en werkzaam is", vertelt Ab. Hij legt uit dat het in eerste instantie alleen preventief zal werken. Het is namelijk geen vaccin. "Het zal voor een aantal weken bescherming dienen. Dan moet nog worden onderzocht of ook een ziek persoon er baat bij heeft. Het is in ieder geval een behoorlijke stap vooruit in de richting van een vaccin", vertelt Ab.

Wil je het hele interview nog eens terughoren? Beluister het interview met Ab Osterhaus hieronder:

Luister de NPO Radio 2 Songfestival Top 50 terug

Op vrijdag 15 mei van 18:00 tot 22:00 uur was de Songfestival Top 50 te horen op NPO Radio 2. Luister hier terug!

JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie