Programma

Het revolutionaire orgel in Baba O'Riley van The Who

  1. Nieuwschevron right
  2. Het revolutionaire orgel in Baba O'Riley van The Who

Hoe werd het iconische deuntje van 'Baba O'Riley' gemaakt? Bart kent het verhaal achter de hoogste genoteerde The Who-plaat uit de Top 2000.

Vorig jaar eindigde 'Baba O'Riley' op plek 377 in de Top 2000. Die hoge notering dankt het nummer onder meer aan het bekende orgel. Volgens Bart is de track hem altijd bijgebleven: "Het nummer heeft me altijd gefascineerd. Ik vind het op zo'n vernuftig gave manier gemaakt." Hoe het creëren ervan precies in zijn werk ging? Bart legt het graag aan je uit!

Waar komt de naam Baba O'Riley vandaan?

Veel mensen noemen het nummer ook wel 'Teenage Wasteland', omdat die woorden een aantal keer worden herhaald in de tekst. Ondanks dat heet het nummer toch echt 'Baba O'Riley'. Waar komt die naam vandaan? Het is een samenstelling van twee personen, namelijk Meher Baba en Terry Riley. Meher Baba was een Indische spirituele leermeester en Riley is een Amerikaanse componist die zich vooral bezighield met minimalistische muziek.

Waarschuwing voor jongeren

Ook al kwam het 'Baba O'Riley' uit in 1971, het nummer spreekt iedere generatie weer op een andere manier aan. Zanger van The Who, Roger Daltrey, noemt het nummer een waarschuwing voor kinderen die teveel tijd aan social media spenderen. "Het gedeelte in de bridge 'Dont cry, don't raise your eye, it's only teenage wasteland', zegt alles over de huidige generatie", vertelt Daltrey in een interview met Big Issue.

AAN DE SLAG!

Je hoort Bart Arens elke werkdag van 09:00 tot 12:00 uur met Aan De Slag! op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie