Programma

Gilbert O'Sullivan schreef 'Clair' voor zijn oppaskind

  1. Nieuwschevron right
  2. Gilbert O'Sullivan schreef 'Clair' voor zijn oppaskind

Vanuit zijn huis in Jersey vertelt Gilbert O'Sullivan in een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo over zijn manier van schrijven en over het ontstaan van de welbekende hit 'Clair'.

Gilbert O'Sullivan is geen fan van heftige feesten en verre reizen. Hij blijft het liefst thuis in Jersey, waar hij zich iedere dag kan richten op het schrijven van nummers. "Zo zit ik in elkaar, dat arbeidsethos. Daar houd ik van", vertelt hij.

Meer dan nodig

Teksten schrijven kost veel tijd, maar ondanks dat is hij altijd in staat meer te schrijven dan nodig is. Na tien coupletten wordt het toch tijd om tegen zichzelf te zeggen dat het genoeg is, maar hij kan het niet laten het elfde couplet ook nog te schrijven. "Als fulltime schrijver schrijf ik altijd meer dan de elf of twaalf nummers die ik nodig heb voor een album. Ik schrijf het op en bewaar het", aldus Gilbert. "Muziek is zo belangrijk. Het doet zoveel met je. Niet alleen als een luisteraar. Je pakt een keyboard of gitaar en speelt iets na en komt uiteindelijk met een eigen nummer. Heel bijzonder."

Oppassen

De zanger heeft het ook over het ontstaan van de populaire hit 'Clair' uit 1971. 'Clair' is een nummer geschreven voor de dochter van Gordon Mills, Gilbert O'Sullivan's manager. "Vroeger kwam ik vaak bij hen thuis. Hij woonde op een landgoed vlak bij de zangers Engelbert Humperdinck en Tom Jones. Hij woonde er samen met z'n vrouw Jo, een bijzondere dame die lekker kookte. Zij kookte en ik lunchte bij hen. Soms paste ik op. Ze hadden vier kinderen en Clair was de jongste", vertelt hij. Samen met Gordon Mills, zijn vrouw Jo en met Clair nam hij het nummer op. Op het einde van het nummer hoor je kleine Clair zelfs giechelen. "Dit is een van de weinige nummers die ik op een bestaand persoon heb gebaseerd", aldus Gilbert.

Luistert Gilbert ook wel naar Pink of John Mayer? Je hoort het hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

In 2019 staat Gilbert O'Sullivan twee keer in de Top 2000. Op plek 772 met 'Nothing Rhymed' en op plek 1779 met 'Nathalie'.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie