Programma

Zo ontstond 'Yesterday' van The Beatles

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ontstond 'Yesterday' van The Beatles

Vandaag is het precies 53 jaar geleden dat de hit 'Yesterday' werd uitgebracht door The Beatles. Hoog tijd om te kijken hoe deze Top 2000-klassieker ontstaan is.

Een bestaande melodie

Paul McCartney loopt al een tijd met de melodie van 'Yesterday' in zijn hoofd. Hij denkt echter dat het een bestaand liedje is. Het nummer wordt op 14 juni 1965 opgenomen in studio 2 van Abbey Road in Londen en is te vinden op de LP van de soundtrack van de tweede Beatlesfilm Help!. 'Yesterday' staat te boek als een van de meest gecoverde songs uit de popgeschiedenis. De teller staat rond de 2200 en dat komt onder meer door versies van Elvis Presley, Boyz II Men en James Brown.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Scrambled Eggs'

De melodie van het nummer blijft dan wel in Paul McCartneys hoofd rondspoken, maar de tekst daarbij ontbreekt nog. Daarom gebruikt hij voor het gemak de tijdelijke tekst 'Scrambled Eggs' tijdens het uitschrijven van de melodie. Verder dan "Scrambled eggs, oh, my baby, how I love your legs…" komt de tekst helaas niet, omdat McCartney na deze zin elke keer direct in de lach schoot. Komiek Jimmy Fallon krijgt het voor elkaar om Paul live 'Scrambled Eggs' op de melodie van 'Yesterday' te laten zingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

De hit 'Yesterday' stond afgelopen jaar op plek 87 in de Top 2000. Slechts twee nummers van The Beatles staan hoger in de notering dan 'Yesterday'. 'Let it Be' staat op plek 79 en 'Hey Jude' op plek 61. In totaal hebben de mannen maarliefst 37 noteringen in de Top 2000.

​Foto omslag: still Youtube

Ster advertentie
Ster advertentie