Programma

Wie is toch Joe DiMaggio uit al die bekende nummers?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is toch Joe DiMaggio uit al die bekende nummers?

De naam Joe DiMaggio komt in verschillende nummers terug. Zo hoor je in plaats van Mrs. Robinson ineens Joe Dimaggio in het gelijknamige nummer van Simon & Garfunkel. Wie is deze Joe DiMaggio eigenlijk?

Joe DiMaggio was een Amerikaanse honkbalspeler en werd een enorme legende. In 1932 tekende DiMaggio bij de San Francisco Seals en hij speelde daarna nog jaren bij de New York Yankees. Hij groeide uit tot een enorme cultheld in Amerika.

Marilyn Monroe

Zo trouwde hij in 1954 met Marilyn Monroe, al strandde dit turbulente huwelijk 9 maanden later. Volgens verhalen in de pers wilde hij haar in 1962 weer opnieuw ten huwelijk vragen. Zover kwam het niet, aangezien de blonde actrice dat jaar zelfmoord pleegde. DiMaggio regelde de volledige begrafenis en liet 20 jaar lang drie keer per week bloemen bij haar graf bezorgen. Hij is in zijn verdere leven niet opnieuw getrouwd.

Joe DiMaggio bleek een inspiratie voor een aantal artiesten. Hij kwam voor in een paar zeer bekende nummers.

'We Didn't Start The Fire' - Billy Joel

Een New Yorker in hart en nieren, zo kun je Billy Joel wel omschrijven. Niet gek dus dat DiMaggio als één van de bekendste New York Yankees tussen de beroemdheden van 'We Didn't Start The Fire' staat. Ook zijn ex-vrouw Marilyn Monroe komt in het nummer voor, al komt zij een couplet later aan bod.

'Centerfield' - John Fogerty

Creedence Clearwater Revival-frontman John Fogerty noemde de honkbalspeler in zijn nummer 'Centerfield'. Dit nummer is één van de bekendste honkbalsongs en wordt regelmatig bij wedstrijden in de Verenigde Staten afgespeeld. Legende Joe DiMaggio mocht in dit nummer als bekende 'centerfielder' natuurlijk niet ontbreken.

'Vogue' - Madonna

Dit nummer staat in het thema van beroemdheden uit de jaren '30 tot '50. In dit nummer gaat het dan vooral om echte coversterren. Marilyn Monroe en James Dean passeren de revue, maar in hetzelfde couplet is DiMaggio ook te vinden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het tumultueuze huwelijk met Monroe, waardoor zij een graag geziene gast waren in de bladen.

'Mrs. Robinson' - Simon & Garfunkel

Paul Simon schreef de tekst voor 'Mrs. Robinson' eerst als Mrs. Roosevelt. Uiteindelijk werd er gekozen om geen politiek thema aan het nummer te verbinden, met de titel 'Mrs. Robinson' als resultaat. Toch verandert de tekst één keer in "Where have you gone Joe Dimaggio?". Simon gaf in een interview tijdens de Dick Cavett show in 1970 aan dat zelf hij niet weet waarom de honkbalspeler erin voorkomt: "Heel vaak schrijf ik wat, al lijkt het totaal niet relevant wat er in mijn hoofd zit en dat blijkt wel zo te zijn. Uiteindelijk heb ik besloten dat het vanzelf wel iets gaat betekenen."

'Nu ga ik eindelijk Marilyn weer zien'

In 1999 overleed Joe DiMaggio aan de gevolgen van longkanker. Paul Simon zong hierna 'Mrs. Robinson' als eerbetoon op Joe DiMaggio Day in het Yankee Stadium in New York. DiMaggio's laatste woorden waren: "Nu ga ik eindelijk Marilyn weer zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie