Programma

Boswachter Tim: 'Teken floreren met dit warme weer'

  1. Nieuwschevron right
  2. Boswachter Tim: 'Teken floreren met dit warme weer'

Naast de eikenprocessierups moeten we dit seizoen ook extra goed oppassen voor teken. Het is de Week van de Teek en daarom belt Wout met Boswachter Tim.

Door de coronacrisis gaan meer mensen dit jaar op vakantie in eigen land. Het risico op tekenbeten loopt daarom op. Boswachter Tim: "Ik vraag me soms weleens af wat het nut is van die kleine klootzakjes in de natuur. Door de opwarming van de aarde floreren irritante beestjes als de eikenprocessierups en teken juist bij dit weer." Het RIVM meldt dan ook een grote toename van tekenbeten. Waar het aantal in 1996 op 600.000 lag, is dat in 2017 gestegen naar zo’n 1,5 miljoen.

Symptomen van Lyme

Een van de gevaren van een tekenbeet is de ziekte Lyme. Ook Tim heeft hier helaas twee keer mee te maken gehad: "Wat ik heb ervaren is verschrikkelijk. Het begint onschuldig met vermoeidheid en die wordt steeds erger. Je krijgt spierpijn en gewrichtspijn. Op een gegeven moment zag ik zelfs kleuren alsof ik een verkeerde paddenstoel had gegeten. Het was vooral super eng." Voorkomen dus, die tekenbeten. En dat kan vanaf nu met de app Nature Today.

App tegen tekenbeten

Deze app zou tekenbeten moeten voorkomen. De app laat de verwachte teken-activiteit zien in de buurt van gebruikers, zodat die deze locaties kan vermijden.

Waar moet je op letten als je naar buiten gaat? Boswachter Tim vertelt:

Boswachter Tim over De Week van de Teek

Wout2Day

Je hoort Wouter iedere maandag t/m donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur met Wout2Day op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie