Naar homepage
Programma

Hoe doet het songfestival het in de Top 2000?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe doet het songfestival het in de Top 2000?

Zijn de Nederlandse inzendingen voor het songfestival blijvertjes of verdwijnen ze snel weer in vergetelheid?

Het Eurovisiesongfestival kent op 18 mei een nieuwe titelhouder. Sommige nummers uit de geschiedenis kunnen we nog feilloos meezingen, terwijl er ook genoeg winnaars zijn waarvan we de titel van het liedje niet eens meer weten. Wat is eigenlijk de blijfkracht van de nummers die worden verkozen als we deze langs de graadmeter van onze eigen Top 2000 leggen? Zien we de winnaars van toen terug in de lijst of worden ze snel vergeten? We keken naar alle Nederlandse inzendingen sinds de eerste editie van het fesitval in 1956.

Nederlandse winnaars van toen

Nederland won het Europese liedjesfestijn in 1957, 1959, 1969 en 1975. In 1969 was Nederland trouwens niet de enige winnaar: maar liefst vier landen eindigden gelijk op de eerste plek. Aangezien er geen regels waren afgesproken over een gelijkspel, werden Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland samen uitgeroepen tot winnaar.

In de Top 2000 zagen we in 2005 voor het laatst een Nederlandse songfestivalwinnaar in de lijst. 'Ding-a-Dong' van Teach-In, de winnaar in 1975, maakte sinds het begin van de Top 2000 deel uit van de lijst der lijsten. Vanaf 2006 keerde de track niet meer terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere Nederlandse inzendingen

Nederland won het Songfestival dus ‘slechts’ vier keer, maar deed meer dan zestig keer mee sinds 1956. Doen niet-winnaars het dan beter in de Top 2000? Ja, deels, maar dat geldt alleen voor de recente nummers en lang niet voor elke inzending.

The Common Linnets vinden we sinds hun deelname in 2014 met ‘Calm After The Storm’ elk jaar terug. In de meest recente editie in 2018 bezetten ze plek 631. En ook ‘Birds’ van Anouk, uit 2013, is onafgebroken terug te vinden in de lijst der lijsten.

Lees alles over het songfestival op onze speciale overzichtspagina.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie