Programma
AVROTROS

Meester Leonie geeft een kijkje in de wereld van het strafrecht: 'Er bestaan veel vooroordelen'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Meester Leonie geeft een kijkje in de wereld van het strafrecht: 'Er bestaan veel vooroordelen'

Straffen rechters te mild? Is levenslang wel levenslang? En hoe kun je een zware crimineel verdedigen? Strafrechtadvocaat Leonie van der Grinten legt op sociale media uit hoe het zit: "Je krijgt een kijkje achter de schermen."

Op feestjes en verjaardagen krijgt Van der Grinten zo vaak vragen over haar werk, dat ze op het idee komt de strafrechtadvocatuur inzichtelijker en toegankelijker te maken via sociale media. Inmiddels heeft ze op Instagram bijna 30.000 volgers en heeft ze ook een boek geschreven: Meester Leonie: Het leven van een strafrechtadvocaat.

Tegenwicht bieden

In haar boek legt Van der Grinten uit dat ze met haar aanwezigheid op sociale media het strafrecht en de maatschappij dichter bij elkaar wil brengen. "Er bestaan heel veel vooroordelen", vertelt ze. "Dan moet je inderdaad denken aan vooroordelen als: levenslang is helemaal geen levenslang, Nederlandse rechters straffen veel te mild, maar ook ja gewoon echt vragen. Hoe kun je nou iemand verdedigen waarvan je weet dat hij of zij het gedaan heeft?"

Die laatste vraag wordt, op sociale media en daarbuiten, vaak gesteld. "Wij zijn er om de juridische weegschaal in balans te houden", legt de advocaat uit. Elke verdachte moet de mogelijkheid krijgen gebruik te maken van juridische bijstand. "Het alternatief is namelijk dat een rechter maar één kant van de zaak voorgeschoteld krijgt. En op het moment dat dat gebeurt, krijg je een hele gevaarlijke situatie. Als er geen advocaten zijn, zouden heel veel onschuldige mensen worden veroordeeld", vertelt ze. "Wij zijn er om de rechter scherp te houden."

'Je moet het loslaten'

En dat is natuurlijk niet altijd gemakkelijk. Tijdens haar werk krijgt de strafrechtadvocaat een hoop nare dingen mee. "Je moet het loslaten", vertelt Van der Grinten. "Je kunt het werk niet doen als je alles mee naar huis neemt, dan ga je er echt zelf aan onderdoor." Bij elk dossier zet ze haar "juridische bril" op. En dat wordt steeds makkelijker. "De eerste foto van iemand die in elkaar is geslagen, dat klinkt heel lomp en hard, is zwaarder dan de tiende, dan de twintigste. Het went gewoon."

Het hele gesprek luister je hieronder:

Leonie van der Grinten geeft kijkje in het leven van strafrechtadvocaat

Video niet beschikbaar

Annemiekes A-Lunch

Je hoort Annemiekes A-Lunch met Annemieke Schollaardt iedere werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie