Programma

Automobilist gebruikt smartphone steeds vaker

  1. Nieuwschevron right
  2. Automobilist gebruikt smartphone steeds vaker

Steeds meer automobilisten zijn onder het rijden bezig met hun mobiel. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Jan-Willem en Jeroen bellen met Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. Hij vertelt niet geschrokken te zijn van het groeiend aantal mensen dat zijn mobiel gebruikt in het verkeer. "Nee, het is wel bekend dat heel veel mensen niet van hun telefoon kunnen afblijven. Het aantal neemt echter wel toe en dat is gevaarlijk." Hij legt uit dat het hierbij gaat om dingen als het navigatiesysteem instellen tijdens het rijden of een liedje uitkiezen op Spotify. "Tijdens deze bezigheden ben je gefocust op je kleine telefoonschermpje en niet op het verkeer", vertelt Rob.

Stijgingen

Het aantal mensen dat zijn navigatie wel eens afstelt tijdens het rijden is gestegen van 32 naar 44 procent. Ook het aantal mensen dat zijn muziek onderweg verandert is gegroeid. Zelfs 1 op de 12 mensen geeft aan wel eens games te spelen tijdens het rijden. Jan-Willem merkt op dat ook hij wel eens zijn mobiel gebruikt voor zaken als Google Maps en Spotify. Wanneer hij een appje binnenkrijgt vindt hij het moeilijk om zijn nieuwsgierigheid te bedwingen. Rob geeft de tip om je notificaties uit te zetten of je telefoon achterin de auto te leggen. "We moeten daar veel meer een gewoonte van maken."


Beluister het hele gesprek met Rob Stomphorst hieronder terug:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 6:00 en 9:00 uur met Jan-Willem Start Op! op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie