Programma

Kan je werkgever je verplicht op vakantie sturen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je werkgever je verplicht op vakantie sturen?

Binnen verschillende bedrijven, waaronder Talpa, worden werknemers verplicht om vrije dagen op te nemen vanwege de coronacrisis. Maar mag een werkgever dat eigenlijk wel eisen?

Wouter en Frank zoeken contact met Pascal Besselink. Hij is senior jurist arbeidsrecht bij DAS. Hij legt uit dat een werkgever een werknemer geen vrije dagen mag afdwingen. "Vrije dagen en vakanties vinden plaats op initiatief van de werknemer", vertelt Pascal. "Tuurlijk mag een werkgever vragen of een werknemer af en toe een dagje wil opnemen, maar afdwingen en opleggen, dat mag zeker niet. Dat is zelfs in strijd met de wet."

Bureaustoel

Wanneer je een kantoorbaan hebt en ongeveer acht uur per dag moet zitten, is een goede bureaustoel van groot belang. Veel mensen die sinds de coronacrisis thuiszitten, werken aan de keukentafel, omdat ze geen goede stoel hebben. Pascal: "Ieder werknemer heeft recht op een veilige en gezonde werkplek. Niet alleen op kantoor, maar ook thuis." Een werkplek moet ARBO proof zijn. Op het moment dat jij rugklachten krijgt, hoor je een bureaustoel te kunnen declareren bij je werkgever. "Het is belangrijk dat jij op een fatsoenlijke en ergonomische manier je werk kan doen", vertelt Pascal.

Mag je de koffie en thee van kantoor declareren? Pascal Bessink legt het uit:

Kan je werkgever je verplicht op vakantie sturen? Pascal Besselink legt uit

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie