Programma

Oxford-vaccin blijkt veilig! Kan de vlag al uit?

  1. Nieuwschevron right
  2. Oxford-vaccin blijkt veilig! Kan de vlag al uit?

Ook in Nederland loopt het aantal corona besmettingen de laatste dagen weer op. De eerste tests van het Oxford-vaccin zien er goed uit. Gaat het ons helpen? Jan-Willem Start Op belt met wetenschapper Diederik Jekel.

De eerste proef op mensen met het zogenoemde Oxford-vaccin is veelbelovend. Het Britse vaccin moet gaan helpen om mensen te beschermen tegen het coronavirus. Wat verwacht wetenschapper Diederik Jekel van het vaccin? "Om zeker te weten of het echt effectieve bescherming biedt moeten ze het op meer testen dan alleen de jonge, blanke, gezonde mannen. Ze moeten ook kijken of het werkt op oudere mensen, zwakkere mensen en de volledige diversiteit van de bevolking. Het moet getest worden op een grote groep mensen. Pas dan kun je zien of het echt werkt en daar sneuvelen nog genoeg vaccins moet ik eerlijk zeggen", aldus Diederik.

Hoopgevend

Toch geeft Diederik aan dat de resultaten tot nu toe van het Oxford-vaccin hoopgevend zijn. "De grote tests zijn hopelijk eind dit jaar of begin volgend jaar klaar. Als het goed is dan moeten er nog miljoenen van die krengen gemaakt worden. Dat is ook niet makkelijk. Miljoenen maken van iets duurt ook iets langer", vertelt Diederik.

Meer tests ook meer besmettingen?

"Als je meer test zorgt het ook voor meer coronabesmettingen toch?", vraagt Wouter zich af. "In de basis snap ik het wel. In principe heb je helemaal gelijk, maar je kunt ook kijken naar hoeveel het aantal testen toeneemt en hoeveel neemt het aantal besmettingen toe. Als je twee keer zoveel gaat testen dan zou je ook verwachten dat er twee keer zoveel nieuwe besmettingen worden opgedoken", vertelt Diederik.

"Het loopt echt wel uit de pas. Als je naar Europa kijkt, zie je dat de besmettingen overal toenemen. Je ziet dat naar mate meer mensen op vakantie gaan dat het logisch is dat in Nederland het aantal besmettingen ook kan toenemen. De vraag is of dit het begin is van nieuwe ellende of dat dit een logische verhoging is die hoort bij de versoepelingen van de maatregelen", vertelt Diederik verder.

Worden er meer jongeren ziek? Je hoort het antwoord van Diederik hieronder:

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie