Programma

Eén op drie Nederlanders werkt regelmatig over

  1. Nieuwschevron right
  2. Eén op drie Nederlanders werkt regelmatig over

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat één op de drie Nederlanders regelmatig overwerkt. Jan-Willem en Jeroen bellen met onderzoekster Tanja Traag en nemen de proef op de som.

Werk mee naar huis

Managers en docenten werken het vaakst over. Mensen met een dienstverlenend beroep, zoals horecapersoneel en schoonmakers, het minste. Traag: "Werknemers die overwerken doen dat gemiddeld zo'n zes uur per week." Volgens de onderzoekster is werk mee naar huis nemen één van de redenen: "Het is niet voor elke beroepsgroep even makkelijk om buiten kantoortijden te werken. Managers nemen makkelijk hun telefoon mee naar huis. Voor mensen die in de horeca werken, stopt het werk ook echt als ze naar huis gaan."

Beluister het hele gesprek met Tanja Traag van het CBS hier:

We werken regelmatig over! De NPO Radio 2-luisteraars ook!

Onderzoek maakt veel los bij luisteraars

De uitkomsten van het onderzoek maken veel los bij de luisteraars van NPO Radio 2. Co belt naar de studio: "Kijk eens naar de mensen in de wegenbouw. Die maken wel iets meer overuren in de week. Gemiddeld zes uur per dag." Maurice is het niet eens met de uitkomsten van het onderzoek: "Ik ben voorzitter van een branchevereniging in de schoonmaak. Acht uur noemen wij parttime. Mijn ervaring is dat de gemiddelde ondernemer en de kleine bedrijfjes met vier werknemers substantieel meer uren draaien dan afgesproken."

Check hier meer reacties van luisteraars in Jan-Willem Start Op:

We werken regelmatig over! De NPO Radio 2-luisteraars ook!

JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur met Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2!

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie