Programma

Waarom zingen sommige mensen vals?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zingen sommige mensen vals?

Diana zit in quarantaine met haar man die helaas niet alle noten vlekkeloos haalt. Maar hoe kan het eigenlijk dat sommige mensen vals zingen? Bureau de Wilt schakelt de hulp in van zangcoach Babette Labeij.

Babette Labeij is de zangcoach van menig Nederlands talent en is zelf dan ook gezegend met een gouden keel. Zij kan Emmely vertellen hoe het komt dat mensen vals zingen. Babette legt uit dat het niet in alle gevallen goed zal komen met iemands stem, maar vaak wel. Het is een kwestie van trainen en oefenen: "Het gaat om het muzikale gehoor", vertelt Babette. Je moet wennen aan hoe je je stem gebruikt op muziek. "Net als je in het begin niet kan tennissen, sla je na wat trainingen op een gegeven moment echt wel tegen tegen die bal." Dat is volgens haar hetzelfde met het trainen van je gehoor. Je moet leren horen welke noten je op de muziek moet zingen.

Leeftijd

Volgens Babette maakt het niet uit op welke leeftijd je begint met het leren van zingen. "Leeftijd speelt geen rol", vertelt ze. "Tuurlijk is het zo dat wanneer je het op jonge leeftijd leert het oud is gedaan, maar je kan het zeker wel oppakken." Het vergt volgens haar ook muzikaal talent, maar onder goede begeleiding kun je leren de goede noten te raken. Babette: "Je moet over die angst dat je niet kan zingen heen. Dan pas kan je echt iets presteren. Iets wat je nooit voor mogelijk had gehouden." Babettes gouden tip? "Blijf lekker meezingen met de muziek die je leuk vindt en wil je echt iets leren, neem dan zangles."

Waarom doen mensen die vals zingen dan toch mee met zangwedstrijden? Beluister het hieronder:

Waarom zingen sommige mensen vals?

Bureau de Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie