Programma

Dodenherdenking op NPO Radio 2

  1. Nieuwschevron right
  2. Dodenherdenking op NPO Radio 2

NPO Radio 2 staat vanavond stil bij de Nationale Dodenherdenking. Onze dj's besteden in hun programma's ook uitgebreid aandacht aan dit moment.

Man met spannendste taak

Het is misschien wel de man met de spannendste taak tijdens dodenherdenking van dit jaar: Jeroen Schippers. Hij speelt vanavond op de Dam in Amsterdam de taptoe, het trompet-signaal waarmee het sein gegeven wordt voor de twee minuten stilte. Jan-Willem en Jeroen willen hier in de ochtendshow alles over weten.

Ondanks zijn grote taak is Schippers niet echt nerveus: "Er is wel gezonde spanning aanwezig, maar dat hoort erbij." Het is voor de trompettist de tweede keer dat hij namens de marinierskapel de taptoe mag spelen. "Elk jaar wisselen de landmacht, de luchtmacht en de marine deze taak af en dit jaar is het weer de beurt aan de marine."

Jeroen Schippers speelt op 4 mei de Taptoe bij enigszins beladen Dodenherdenking

Nationale Kinderherdenking in Madurodam

Ook in Madurodam wordt stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers met de speciale Nationale Kinderherdenking. Voorafgaand aan de dienst dragen honderdtwintig kinderen het vrijheidslint het plein van de herdenking op. Paul belt in Wout2Day met Amélie Mijs. De 15-jarige heeft als burgemeester van de miniatuurstad een belangrijke taak.

Zij vertelt vanavond in haar speech een persoonlijk verhaal over haar bezoek aan het concentratiekamp in Dachau: "Dat was heel heftig en indrukwekkend. Dit is iets wat ik nooit meer zal vergeten." Amélie legt uit dat de families van de kinderen ook bij de herdenking aanwezig kunnen zijn: "Want de vrijheid deel je samen, dus iedereen is welkom."

Nationale Kinderherdenking in Madurodam

Twee minuten stil

Op NPO Radio 2 is het om 20:00 uur twee minuten stil in verband met de Nationale Dodenherdenking.

Ekdom In De Ochtend
Dj: Gerard Ekdom
​Elke werkdag 06:00 - 09:00

Wout2Day
Dj: Wouter van der Goes
Ma - do 18:00 - 20:00

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie