Programma

Word je sneller duizelig als je ouder wordt?

  1. Nieuwschevron right
  2. Word je sneller duizelig als je ouder wordt?

Een ritje in de achtbaan of in het schommelschip lijkt ieder jaar zwaarder te worden. Word je met de jaren écht sneller duizelig?

Rabbering Laat zoekt het antwoord op prangende vragen over het menselijk lichaam. Dit keer ontstond een vraag bij Cielke toen ze ging schommelen met haar kind. "Ik trok het niet, ik kreeg kriebels in mijn buik", zegt ze. "Vroeger wilde ik nog wel eens ronddraaien, maar het is niet te doen. Ik moet dan de andere kant weer opdraaien omdat ik meteen helemaal duizelig ben." Worden mensen sneller duizelig als ze ouder worden? Evenwichtsdeskundige Raymond van de Berg legt het uit.

Twee evenwichtsorganen

Raymond: "Bij schommelen en draaien heb je te maken met je evenwichtsorganen." Hij vertelt dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, je niet één, maar twee evenwichtsorganen hebt. "Die organen zijn een soort waterpassen, een soort zintuigen, die continu je hoofdbeweging en de zwaartekracht meten. Het zijn de sensoren die informatie doorgeven aan je hersenen." Je hersenen werken vervolgens als computer die berekenen wat er aan de hand is. En sommige mensen hebben een veel gevoeligere 'computer', legt Raymond uit.

'Computer' resetten?

Is het dan een kwestie van de 'computer' resetten? En waarom wordt je als je ouder wordt sneller gevoelig voor duizeligheid? Luister hieronder het hele gesprek terug.

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie