Programma

Het verhaal van Eli (4) in Zuid-Soedan

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal van Eli (4) in Zuid-Soedan

20 Miljoen mensen zijn in hongersnood of lopen risico daarop. Dit is het verhaal van één van hen.

Komende woensdag 29 maart voeren we de hele dag actie voor Giro 555: 20 Miljoen mensen zijn in hongersnood in Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan, Somalië en Jemen. In de aanloop naar woensdag willen we je het verhaal van de rampen vertellen. Eli's verhaal werd opgetekend door de Samenwerkende Hulporganisaties. Geven kan nu.

Eli (4) Zuid -Soedan

"Het vuur moet wat hoger om de sorgo te koken", zegt de 4-jarige Eli terwijl ze in de vlammen blaast. Dit is de enige maaltijd die ze vandaag zal eten: een handjevol korenzaden die al sinds vanmorgen op het steeds kleiner wordende vuurtje staan te pruttelen.

De rest van haar familie houdt de adem in bij het zien van het eten. Vijf broers en zussen, haar moeder (die borstvoeding geeft aan een tweeling), tante en oma moeten van dit kleine beetje voedsel leven.

Op de vlucht

Onlangs hebben de Verenigde Naties officieel hongersnood uitgeroepen in Zuid-Soedan. Daarnaast heeft het land al drie jaar te kampen met een burgeroorlog en een ernstige economische crisis.

Naar schatting 4,9 miljoen Zuid-Soedanezen zijn in urgente voedselnood, zo'n 100.000 mensen in de regio Unity hebben helemaal niets meer te eten en 270.000 kinderen zijn ondervoed. Gevreesd wordt dat de hongersnood zich de komende maanden alleen maar verder verspreidt. Eli's moeder Vivianna (33) moest samen met haar kinderen, moeder en zwangere zus hun huis ontvluchten toen de gevechten dichterbij kwamen. Ze vestigden zich in een verlaten dorp in Centraal Equitoria.

Te zwak om verder te gaan

Het grote gezin vreest elke dag voor het terugkeren van de gewapende mannen, maar zijn te verzwakt en te hongerig om naar Oeganda te lopen. De meeste mensen uit hun dorp zijn al wel naar het buurland gevlucht.

"Misschien sterven we onderweg van de honger, vooral mijn kinderen lopen gevaar", zegt Vivianna. Niet lang na aankomst in het verlaten dorp, kreeg Vivianna’s zus een miskraam. "We moeten blijven tot ze beter is. Dan zullen we beslissen wat we doen."

Steeds weer een dag overleven

Dankzij noodhulp in de vorm van voedsel en enkele huishoudelijke gebruiksvoorwerpen zoals een pan, lukt het de familie om elke keer weer een dag te overleven. Maar met slinkende voedselvoorraden en toenemende spanningen in het gebied, is het onzeker wat de morgen zal brengen. Vivianna vraagt zich elke dag af of haar kinderen zullen overleven. “Is er voldoende voedsel? Zijn we veilig? Moeten we proberen om de reis naar buurland Uganda te maken? Ik weet het niet.”

Eli maakt zich vooral druk om haar borrelende pot sorgo en wanneer het klaar zal zijn om te eten.

Help slachtoffers hongersnood

Red levens. Geef voor eten.

NPO Radio 2 in actie voor slachtoffers hongersnood
Woensdag 29 maart van 06.00 tot 24.00 uur
Vanuit Beeld & Geluid, Hilversum
Help nu! Geef voor Giro555
#NPORadio2 #Giro555

Ster advertentie
Ster advertentie