Programma

Waarom durven mensen geen doggybag te vragen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom durven mensen geen doggybag te vragen?

Krijg je in een restaurant je bord niet leeg? Dan vraag je natuurlijk om een doggybag! Stichting Natuur en Milieu merkt dat steeds meer Nederlanders om zo'n tasje vragen.

Frank belde met Dorien Ackerman van Natuur en Milieu en ook zij bevestigt dat doggybags inderdaad steeds populairder worden: "En daar zijn we blij mee!" Ondanks de stijging vragen nog steeds relatief weinig mensen om een doggybag. "Waarom is het toch dat we het zo moeilijk vinden om te vragen om een doggybag?", vraagt Frank zich af. Volgens Dorien Ackerman komt dit voor een groot deel door onze opvoeding: "Vaak is het omdat je er niet bekend mee bent en deels is het ook omdat je jezelf er ongemakkelijk bij voelt. Mensen voelen schaamte omdat we gewoon vinden dat we ons bordje leeg moeten eten."

Sticker

Om deze drempel te verlagen komt Natuur en Milieu met een sticker die in restaurants opgeplakt zal worden. "Vaak is het probleem dat je er niet aan denkt. Wanneer je een sticker ziet die laat zien dat je hier om een doggybag kunt vragen dan blijkt uit onderzoek dat mensen dit ook eerder zullen doen", vertelt Ackerman. Natuur en Milieu probeert hierdoor een cirkel te doorbreken: "Restaurants bieden de doggybag niet aan omdat mensen er niet naar vragen, en mensen vragen er niet naar omdat ze denken dat restaurants hem niet aanbieden."

Minder verspilling

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat we met z'n allen de voedselverspilling verminderen. Hier zijn volgens Ackerman nog een aantal andere oplossingen voor. Zo zouden restaurant ook verschillende porties aan kunnen bieden: "Ze kunnen bijvoorbeeld vragen of je een grote of kleine eter bent."

Verder is het goed om thuis op te letten dat je niet teveel eten weggooit. Je kunt bijvoorbeeld van etensresten een soep maken. Wanneer je voedsel liever wil bewaren, kun je dit het beste op dezelfde manier doen als het in de supermarkt ligt. Wanneer het daar niet in de koeling ligt, hoeft dat thuis vaak dus ook niet. "Opletten in de supermarkt, of alles in de blender dus", concludeert Frank.

Het volledige gesprek tussen Dorien Ackerman en Frank van 't Hof beluister je hieronder:

Doggybags worden steeds populairder

Wout2day

Wout2day hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie