Programma

Cabaretier Pepijn Schoneveld over de grens van humor bij zieke mensen

  1. Nieuwschevron right
  2. Cabaretier Pepijn Schoneveld over de grens van humor bij zieke mensen

Malou belt met cabaretier en goede vriend Pepijn Schoneveld over hoe we met humor om moeten gaan bij zieke mensen. Zijn vader is zes jaar geleden overleden aan huidkanker.

Pepijn heeft een eigen podcast ‘Peptalk’ waarin hij het openlijk heeft over zijn ervaring met de ziekte in de familie en waar de grens van humor ligt in zware situaties. Malou vraagt Pepijn naar zijn verhaal: "Voor mij werkte humor heel goed. Ik vind het heel prettig. Mensen om mij heen maken nog steeds vaak harde grappen over mijn vader en dat vind ik nooit erg, gek genoeg."

De intentie van humor

Pepijn vertelt dat humor altijd met intentie te maken heeft. "Als jouw intentie is; ik wil de pijn bij iemand anders verzachte en daarom maak ik maar een grap, dan kan dat heel goed, maar als jouw intentie is; ik wil niks voelen, of ik wil er niet over praten, dan wordt het vrij pijnlijk." Het leed moet volgens hem vooral niet gebagatelliseerd worden. Maar de grens tussen de twee is soms moeilijk. "Dat heeft met de situatie te maken, met wie jij bent, met wie de andere persoon is."

Toen zijn eigen vader ziek was, maakte hij veel 'kankergrappen', tot zijn vader zei: "Wil je daar mee stoppen? Ik heb het hè? Ik ga dood hier". Pepijn: "Hij was heel erg bang dat ik mijn gevoel aan het wegdrukken was door die humor." Hij heeft daarvan geleerd en geeft toe dat het goed is om soms wel te voelen.

Kijk het interview hieronder terug:

NPO RADIO 2 COLLECTE DRIVE-IN

De NPO Radio 2 Collecte Drive-in begint maandag 31 augustus om 12.00 uur en duurt tot en met vrijdag 4 september 16.00 uur. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen op onze speciale actiepagina.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie