Programma

Turkije gaat als eerste land ter wereld nieuw middel gebruiken tegen corona

  1. Nieuwschevron right
  2. Turkije gaat als eerste land ter wereld nieuw middel gebruiken tegen corona

Ankara zet een nieuw instrument in tegen verspreiding van Covid-19: gevangenisstraf. Mensen die de gedragsregels overtreden, kunnen twee maanden tot een jaar celstraf krijgen. Ruud belt met Turkije expert Yesim Candan.

Turkije is het eerste land ter wereld dat vrijheidsstraffen gebruikt om de epidemie in te dammen. "Er was een man die brood ging halen. Hij moest in quarantaine. Ze zijn er achtergekomen en nu heeft hij een gevangenisstraf van drie maanden gekregen", vertelt Candan.

Beter geregeld?

Ruud vraagt zich af waar het dan nu beter is geregeld. In Turkije of Nederland? "Daar is het wel beter geregeld", geeft Candan aan. "Als ik mijn moeder moet geloven dan krijg je een temperatuurmeter op je voorhoofd in een restaurant en overal hebben ze mondmaskerplicht. Ze zijn wel veel strenger daar. Hier is het veel onduidelijker. Ze doen het daar ook wel, omdat veel mensen liegen dat ze corona hebben."

Telefoonlijn

Het volk moet elkaar controleren en in verdachte situaties een telefoonlijn bellen. "De minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd: 'Dit is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Als je iemand verdenkt dan moet je dit nummer bellen'. Heftig en bizar, want hoe ga je dit controleren?", aldus Candan.

Hebben we volgens Candan in Nederland wel goede maatregelen getroffen? Of mag het strenger? Je hoort haar antwoord hieronder:

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie