Programma
KRO-NCRV

Saskia Belleman over MH17-uitspraak: ‘Het is voor nabestaanden een gevoel van erkenning’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Saskia Belleman over MH17-uitspraak: ‘Het is voor nabestaanden een gevoel van erkenning’

Donderdag was een grote mijlpaal in het MH17-onderzoek: de rechter heeft uitspraak gedaan tegen de vier verdachten. Ruud belt tijdens De Wild In De Middag met rechtbankverslaggever Saskia Belleman die bij de zitting aanwezig was.

Saskia Belleman beschrijft de dag als een apotheose: “Mensen hebben gewoon acht jaar moeten wachten op het aanwijzen van verantwoordelijken. Er zijn drie verdachten tot levenslang veroordeeld en één is er vrijgesproken. Maar het feit dat er drie gewoon zijn aangewezen als verantwoordelijken dat is voor heel veel nabestaanden een enorm gevoel van erkenning. Het brengt de slachtoffers niet terug, maar het geeft, zei de voorzitter van de rechtbank, toch een klein beetje verlichting.”

De strafeis voor de drie verdachten is levenslang. Saskia legt uit dat deze straf niet zo makkelijk uit gezeten gaat worden in Nederland. “Als je ze te pakken krijgt, dan zit die kans er dik in. Maar het probleem is dat ze nu in Rusland zitten. Ze staan al een hele tijd internationaal gesignaleerd, als ze een voet over de grens zetten lopen ze het risico dat ze worden aangehouden en in de bak worden gegooid. Dus de kans dat er ooit iemand van die drie achter de tralies verdwijnt is niet zo heel groot.”

Verdrietige sfeer

Volgens Saskia hing er spanning in de zittingszaal: “De sfeer was heel erg verdrietig en geladen. Het was ook een enorme ontlading na afloop, mensen die elkaar huilend in de armen vielen. Elkaar toch een soort van feliciteerden, dat klinkt een beetje raar, maar dat is toch wel wat er gebeurde. Het is ook een afsluiting van een hele lang onzekere periode, dat er nu toch mensen worden aangewezen die verantwoordelijk worden gehouden.”

Bekijk hieronder het hele gesprek met Saskia, waarin ze nog meer details over de zaak vertelt.

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie