Programma

Hoe gaat een dagje sauna er straks uitzien?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaat een dagje sauna er straks uitzien?

De mogelijke versoepelingen vanaf 1 juli zorgen ervoor dat ook de sauna’s binnenkort weer open mogen. Zal een dagje sauna nu heel anders zijn?

Toen op 15 maart strenge maatregelen werden getroffen tegen het coronavirus moesten sauna’s door het land hun deuren sluiten. Ruim drie maanden later lijkt het toch weer de goede kant op te gaan. Het OMT heeft aangekondigd dat de versoepelingen van 1 juli waarschijnlijk doorgaan, wat betekent dat ook de sauna's weer open mogen. Hoe gaat zo’n dagje sauna met maatregelen eruit zien? Jan-Willem en Jeroen bellen met Fabian Dolman, eigenaar van verschillende sauna’s.

Minder mensen naar binnen

Volgens Fabian gaat er niet gek veel veranderen: "We kunnen onze gasten vrij goed reguleren. Gasten moeten van tevoren reserveren, maar dat deden ze daarvoor ook al. Ze kunnen kiezen tussen een ochtend, een middag of een avond en moeten hun handen desinfecteren." Toch hebben de maatregelen wel een grote impact op sauna's: "We brengen de capaciteit van honderd man terug naar veertig man. Dat is een enorme impact op ons business model, maar voor de beleving van gasten is het ultiem", aldus Fabian.

Wordt er gecontroleerd op bezoekers?

"We willen het ontspannen houden en gaan niet als een soort badjuffrouw achter mensen aan zitten", vertelt Fabian. "We hebben duidelijk aangegeven hoeveel mensen er in een sauna aanwezig mogen zijn. Er is een hele duidelijke afbakening: als er geen plek meer is, zul je naar de volgende sauna moeten gaan."

Het openen van sauna's zal volgens Fabian geen grote gevolgen hebben voor het verspreiden van het virus. Hij vertelt dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat virussen minder snel verspreiden bij hoge temperaturen. "Hoe heter hoe beter; een hete sauna van 70 graden is de beste plek om te zijn."

Luister hieronder naar het gesprek waarin Fabian vertelt over de noodzaak van sauna’s:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan Willem Start Op!.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie