Programma

Eerste dag Pinkpop 2016

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste dag Pinkpop 2016

De 47e editie van Pinkpop is vrijdag gestart. De grote publiekstrekker van de eerste dag is Red Hot Chili Peppers.

Een overzicht van de eerste dag Pinkpop:

The Common Linnets

Foto: 3FM / Ben Houdijk

Een record

"Dat is lang geleden!", roept Ilse DeLange voor aanvang van het concert van The Common Linnets op Pinkpop. De festivalweide is op dat moment, rond 16.30 uur, nog aan het volstromen. Volgens festivalbaas Jan Smeets zijn er 66.000 kaarten verkocht. Voor een Pinkpop-dag die op vrijdag valt, is dat een record, al komt het niet zo vaak voor dat Pinkpop op een vrijdag begint.

Lekker in het gras

De countryband rondom Ilse DeLange zorgt voor een rustige start op het hoofdpodium van Pinkpop. Geen hossende menigte, maar overal in het gras zitten mensen in een week zonnetje te luisteren naar liedjes als 'We Don't Make The Wind Blow', 'Hungry Hands' en 'Hearts On Fire'. Met songfestivalhit 'Calm After The Storm' wordt het optreden afgesloten

Bastille

Foto: 3FM / Ben Houdijk

Daar zijn ze weer

Als je de afgelopen vier jaar op Pinkpop bent geweest, kan het bijna niet anders dan dat je de Britse band Bastille een keer voorbij hebt zien komen. Dit jaar doet de groep rond zanger Dan Smith voor de derde Pinkpop aan en de populariteit van de heren lijkt nog onverminderd groot, getuige het enthousiaste publiek.

Feestmedley

Ook tijdens dit derde bezoek van Bastille aan Landgraaf staan nog steeds de nummers van het in 2013 verschenen debuutalbum Bad Blood centraal, aangevuld met enkele nieuwe liedjes en de feestmedley 'Of The Night', bestaande uit househits van Snap! en Corona. De eigen nummers 'Pompeii' en 'Lost In The Fire' zijn inmiddels ook beproefde festivalhits.

James Bay

Foto: 3FM / Ben Houdijk

Aan zijn voeten

Het affiche van Pinkpop telt dit jaar een aantal populaire singer-songwriters, waaronder het jonge talent James Bay. De Brit met altijd een grote ronde hoed op zijn hoofd haalt zijn charmes uit de kast om het publiek voor zich te winnen. De laatste twee jaar heeft hij meerdere festivals aan zijn voeten gekregen en dat is op Pinkpop niet anders.

Even wachten nog

De fans van James Bay moeten nog even geduld hebben om nieuw materiaal van hun idool te horen, maar met de radiovriendelijke liedjes van zijn debuutalbum Chaos And The Calm weet de zanger de Pinkpop-bezoekers moeiteloos een klein uur te boeien. Uiteraard ontbreken de feilloos gespeelde hits 'Let It Go' en 'Hold Back The River' niet op deze zonnige dag.

Red Hot Chili Peppers

Foto: 3FM / Ben Houdijk

Jamsessie

Het is alweer tien jaar geleden dat de band Red Hot Chili Peppers voor het laatst op Pinkpop te zien was, toen als afsluiter van de laatste dag. Deze maand verschijnt het nieuwe album, waarvan onder meer 'The Getaway' en 'Dark Necessities' gespeeld worden op Pinkpop. Het optreden begint met een jamsessie, die overgaat in 'Can't Stop'.

Ontdooien

De Peppers storten daarna de hits 'Dani California', 'Scar Tissue' en 'Snow ((Hey Oh))" over het publiek uit. Bassist Flea lijkt pas echt te ontdooien bij 'Nobody Weird Like Me', waarbij hij wild de snaren van zijn instrument beroert. Daarna kan het publiek nog genieten van 'Californication', 'By The Way' en 'Otherside'.

Andere sound

Festivalgangers die de Peppers tien jaar geleden voor het laatst zagen, horen dat de gitaarsound van Josh Klinghoffer nogal afwijkt van die van zijn voorganger John Frusciante. Zelfs klassiekers als 'Give It Away' en 'Scar Tissue' klinken daardoor heel fris. De band jamt na afloop van de nummers soms nog vrolijk door, maar om middernacht is het feestje afgelopen.

Bekijk ook Pinkpop dag twee en Pinkpop dag drie.

Ster advertentie
Ster advertentie