Programma

Slaap zacht

  1. Nieuwschevron right
  2. Slaap zacht

Je kent het wel: zo'n nacht waarin je de slaap niet kunt vatten en blijft woelen. Deze nummers uit de Top 2000 keuzelijst helpen je de nacht door.

Tijdens het slapen ontstaat er een verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens: je droomt. Veel muzikanten schrijven over dromen o.a. Eurythmics, Pearl Jam en The Beatles.

Dromerige inspiratie

Billy Joel bracht in 1993 het nummer 'The River Of Dreams' uit. De inspiratie voor het nummer ontstond door een droom die de zanger had. In zijn droom was hij aan het slaapwandelen. Wandelen in je slaap is voor de Golden Earring ook niet onbekend. Voor sommige artiesten biedt op bed liggen al voldoende inspiratie: Stevie Nicks van Fleetwood Mac schreef 'Dreams' namelijk op bed met een keyboard bij de hand.

Praten in je slaap

Voor sommige mensen kan slapen dus veel opleveren. Zo scoorde The Romantics met 'Talking In Your Sleep' hun grootste hit. Het nummer uit 1983 gaat over praten in je slaap of ook wel, 'somniloquy' genoemd. Gerelateerd aan dit gebeuren is de remslaap. De band REM heeft daar hun naam aan te danken: Rapid Eye Movement. REM heeft daarnaast ook hun eigen slaapliedje bedacht.

Dromen worden werkelijkheid

Een droom kan af en toe zeer realistisch overkomen. Echter voelt Marco Borsato zich af en toe zeer bedrogen. Terwijl André Hazes en Paul de Leeuw juist verlangen naar dromen in hun dromenland. Vaak is een droom een manier om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Zo schreven The Everly Brothers 'All I Have To Do Is Dream'. Je kunt niet alles hebben wat je hartje begeert, maar je kunt er altijd over blijven dromen.

Van welk liedje val jij in slaap?

Ster advertentie
Ster advertentie