Programma
KRO-NCRV

Bassist James Jamerson was de geheime ster op vroege Motowntracks

foto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Bassist James Jamerson was de geheime ster op vroege Motowntracks

Afgelopen week is Het Oor Wil Ook Wat wederom de muzikale catacomben ingedoken om te speuren naar de crème de la crème op het gebied van bassisten. Deze week kwamen ze uit bij James Jamerson, de influencer van zijn tijd als het gaat om de bas, die natuurlijk niet mag ontbreken in De Gouden Snaar!

James is geboren op 29 januari 1936 in Los Angeles, waar hij in een muzikale familie opgroeit. Hij speelt als kleine jongen piano en later leert hij ook trombone spelen. In zijn jeugd luistert hij veel naar jazz, blues en gospel.

In 1954 verhuist hij met zijn moeder naar Detroit. Op de middelbare school pakt hij voor het eerst een basgitaar op. Hij krijgt meteen de smaak de pakken en wil meer. Na zijn schoolperiode speelde hij in nachtclubs en zijn sounds vielen meteen op bij een aantal mensen.

The Funk Machine

Bijvoorbeeld bij Jackie Wilson. Daarom mocht James meetoeren met Jackie en werd hij gevraagd of hij ook muziek wilde maken als sessiemuzikant. Hij komt bij platenmaatschappij Motown Records terecht en wordt onderdeel van The Funkbrothers. Daar vond hij ook zijn partner in crime, een Fender Precision Bass. Deze bas gaf hij de naam ‘The Funk Machine.’

Met zijn funk machine kon hij de standaardklanken van een basgitaar uit de jaren ‘50 omtoveren tot iets unieks. Hij zorgde voor melodische lijnen in zijn sounds en zo speelde James op een van de beste soultracks aller tijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De influencer van zijn tijd

Helaas heeft James veel te weinig lof gekregen gedurende zijn carrière. Omdat Motown Records pas sinds 1971 de papieren officieel bijhoudt, zijn alle credits van daarvoor niet goed vastgelegd. James verdient daarom véél meer liefde en aandacht voor zijn unieke sounds op The Funk Machine.

Wat wel bekend is, is dat James zijn liefde voor de bas heeft overdragen aan verschillende bekende artiesten, zoals Paul McCartney, Flea van The Red Hot Chili Peppers, Bootsy Collins en ook aan zoonlief James Jamerson Jr.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie