Programma

Tweede dag Pinkpop 2016

  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede dag Pinkpop 2016

De gitaren vliegen je om je oren op de tweede Pinkpop-dag, maar ook Doe Maar maakt zijn comeback.

Een overzicht van de tweede dag Pinkpop:

James Morrison

Foto: NPO 3FM / Bullet-Ray

Zware metalen

Op een festivaldag waar het vooral zware metalen zijn die de klok slaan, zijn er voldoende andersoortige artiesten te vinden voor wie een niet al te grote liefhebber van heftige gitaarmuziek is. Op het grote hoofdpodium waar Rammstein zaterdagavond de headliner is, treedt aan het einde van de middag singer-songwriter James Morrison op.

Tien jaar

De Brit met het rasperige stemgeluid trakteert het in de zon badende publiek op Pinkpop met bijna alleen maar hits uit zijn inmiddels tienjarige carrière als soulpopzanger. Morrisons band is zo bedreven dat de liveversies van 'Slave To The Music', 'Demons', 'Nothing Ever Hurt Like You' en 'Wonderful World' amper van de plaatopnames te onderscheiden zijn.

Sprankelend

James Morrison sprankelt vooral tijdens de popballad 'Broken Strings', dat de zanger oorspronkelijk als duet zong met de Canadees-Portugese superster Nelly Furtado. Zij wordt op Pinkpop vervangen door Morrisons achtergrondzangeres, maar het resultaat is er niet minder om. Doorbraaksingle 'You Give Me Something' is het absolute hoogtepunt.

Lianne La Havas

Foto: NPO 3FM / Bullet-Ray

Kalm Aan

Misschien is ze niet helemaal op haar plek op het grote hoofdpodium van Pinkpop, getuige de schamele opkomst, maar Lianne La Havas doet desondanks haar uiterste best om de toeschouwers voor zich te winnen. Op hetzelfde moment treedt Lucky Fonz III op Stage 4 op, het kleine podium in de zogeheten Kalm Aan Laan op het festivalterrein. De zanger trekt onverwacht veel bezoekers. Zoveel zelfs dat geadviseerd wordt de Kalm Aan Laan te vermijden.

Arsenaal aan gitaren

Op muzikaal vlak is Lianne La Havas ook al een wat vreemde eend in de bijt, met haar zwoele mix van R&B en neo-soul. De Britse schone, van Griekse en Jamaicaanse afkomst, heeft daarentegen een groter arsenaal aan gitaren meegenomen dan vandaag optredende rockacts als Halestorm, Puscifer en De Staat, dat metalband Ghost vervangt. Toch blijft de zangeres uiterst kalm.

Zomers sfeertje

La Havas laat vooral horen hoe subtiel ze haar snaarinstrument kan laten klinken in lieflijke liedjes als 'Is Your Love Big Enough?' en de Aretha Franklin-hit 'I Say A Little Prayer'. Met eigen liedjes als 'Tokyo', 'Forget', 'Green & Gold' en 'Unstoppable' weet ze het zomerse sfeertje van eerder op de dag te behouden, ondanks de dreigende donkere wolken boven het Pinkpop-terrein. Ze glundert na de gewenste respons van het publiek. Hoe tijden veranderen.

Doe Maar

Foto: NPO 3FM / Bullet-Ray

Te populair

Het is wel een beetje raar, na 33 jaar, weer trillend op je benen. Dat moet er door de hoofden van Ernst Jansz en Henny Vrienten spelen wanneer ze voor het eerst sinds 1983 weer het podium van Pinkpop beklimmen. Op het hoogtepunt van zijn populariteit treedt Doe Maar twee keer op Jan Smeets zijn festival op, maar de laatste keer worden ze bekogeld met fruit. De band is 'te populair' voor de festivalgangers in die periode. Een hitparadegroep, geen band.

Geen appels

Vrienten refereert tijdens de comeback op Pinkpop nog heel even aan het incident uit 1983. "Het is fijn dat het niet regent", zegt hij. "Fijn ook dat het geen appels regent." Anders dan de wat vijandige houding van een deel van het publiek van 33 jaar geleden, wordt Doe Maar in 2016 met open armen ontvangen. Gezien zijn vele hits en status is Doe Maar zelfs het predikaat 'hoofdact' waardig.

A tot Z

Iedereen die Doe Maar sinds de diverse reünies vanaf het jaar 2000 live heeft mogen bewonderen, weet precies wat te verwachten: 'Belle Hèlene', '1 Nacht Alleen', 'Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar)', 'Smoorverliefd', 'Doris Day', 'Is Dit Alles' en nog zoveel meer. Het klinkt vet, strak en je zingt alles van A tot Z mee. Joost Belinfante vergezelt de band op 'Nederwiet'. Een welkome terugkeer op Pinkpop.

De afsluiter van dag twee is...

Rammstein

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie