Programma

Camiel van Son Mieux: ‘Een liedje is pas af als ik het op het podium speel’

  1. Nieuwschevron right
  2. Camiel van Son Mieux: ‘Een liedje is pas af als ik het op het podium speel’

In een nieuwe aflevering van Liedjeslust praat Dolf Jansen met Camiel Meiresonne, bekend van Son Mieux, over zijn familie, het begin van Son Mieux en muziek schrijven.

Er zijn een paar momenten bepalend geweest in Camiels muzikale carrière. “Mijn vader die Jimi Hendrix live op Woodstock aan had staan, dat was het moment dat er een soort wereld voor me open ging.” Een ander moment was toen Camiel met zijn familie naar Beatstad, in Den Haag ging. “Daar speelden achter elkaar Di-rect, Kane, Anouk en de Earring, gewoon alle Haagse generaties. Toen heb ik schijnbaar tegen mijn vader gezegd, ik wil dat. Toen was ik elf jaar.”

Samenwerken met familie

Die zomer begon Camiel met zijn broertjes een bandje en drie jaar later stonden ze op het festival in Den Haag. Het eerste nummer bestond uit één akkoord en drie zinnen. “Get up, get up, get up, don’t fuck around”, vertelt Camiel lachend. Een van zijn broertjes, Quinten, speelt ook nu in zijn band Son Mieux. “Ik schrijf en produceer alles met hem. Sinds het moment dat ik muziek ben gaan maken staat hij naast me.” Camiels andere broertje Writer maakt het artwork en de video’s voor de band. “Ik voel me lucky and blessed dat ik zo’n goede band heb met mijn broertjes.”

Camiel begon al vroeg met het schrijven van muziek, maar als twaalfjarige jongetje was vooral de melodie en energie voor hem belangrijk. “Na een tijdje merkte ik dat ik me in tekst veel meer kon uiten. Muziek was voor mijn gevoel kleur, geluid, dat was energie en toen kwam daar de tekstuele wereld bij. Dat verreikte mijn leven.”

Het begin van Son Mieux

Son Mieux ontstond op een punt in Camiels leven waarop hij dingen te verwerken had. Hij vertrok zonder geld en met zijn gitaar naar Indonesië en ging daar muziek schrijven, persoonlijke nummers. “Ik voelde, dit moet ik schrijven om de periode die ik achter me probeer te laten een plek te geven. Ik had op dat moment nooit verwacht dat Son Mieux iets zou zijn wat ik met de buiten wereld zou gaan delen.” Van rock ’n roll shows zat Camiel ineens met zijn gitaar voor dertig man. “Ineens moest ik gaan vertellen waar die liedjes voor mij over gingen. Dat begon zwetend en trillend, maar aan het einde van de avond stond ik te vertellen en zag ik dat het mensen ook iets deed.”

Het nieuwe album

The Mustard Seed pt 1. is net uit en daarover vertelt Camiel dat loslaten een groot thema van de plaat is. “Ik denk dat Son Mieux al langer in het teken staat van tot de kern komen van wie ik ben en wat de human experience vanuit mijn ogen is.” Camiel vertelt dat een mosterdzaadje een van de kleinste zaadjes van de wereld is en dat er een gigantische boom uit groeit. “Het is voor mij symbool gaan staan voor het puurste wat wij in ons hebben en wat met de juiste zorg kan uitgroeien tot iets wat groter is dan jij.”

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Marike Jager, Blackbird, Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie