Programma

Hiphop meest invloedrijk

  1. Nieuwschevron right
  2. Hiphop meest invloedrijk

Niet The Beatles of The Rolling Stones, maar hiphop zorgde voor de de grootste muziekrevolutie, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Objectief bewijs

'Veel mensen hebben een mening over populaire muziek, maar niemand heeft objectief bewijs voor hun standpunt', vertelt de Britse professor Armand Leroi aan CNN. Voor zijn onderzoek analyseerde hij samen met zijn collega's zeventienduizend nummers afkomstig uit de Billboard Top 100. De onderzochte platen komen uit de periode 1960 - 2010.

Love Me Do - 1962

Hiphop revolutionair

Uit hun analyse kwamen verrassende resultaten. Zo blijkt de opkomst van hiphop de belangrijkste ontwikkeling te zijn binnen de Amerikaanse hitlijsten. Volgens de onderzoekers waren The Beatles en The Rolling Stones wel vernieuwend, maar volgden zij toch bestaande trends.

Knockin' Boots - 1990

Popmuziek eentonig?

Een ander opvallende constatering is dat de diversiteit binnen popmuziek vanaf de jaren 80 en 90 is toegenomen. Veel mensen zouden juist klagen dat popmuziek tegenwoordig zo eentonig is. Maar volgens de onderzoekers werd er juist begin jaren 80 het minst gevarieerd in de muziek. Genres als new wave, disco en hard rock domineerden toen vooral de hitlijsten.

The Reflex - 1984

1991 het meest divers

De onderzoekers kwamen tot drie belangrijke jaren waarin muziek het meest evolueerde: 1964, 1983 en 1991. Vooral dat laatste jaar zou een muzikaal divers jaar geweest zijn. In dat jaar bracht onder andere U2 Achtung Baby uit (in dit album zitten verschillende elektronica en dance elementen en meer gitaareffecten dan de eerste U2-platen) en Nevermind van Nirvana, na deze plaat werd alternatieve rockmuziek ontzettend populair.

Mysterious Ways - 1991

Computer kan ook niet alles

Toch geeft dit onderzoek ook niet antwoord op alle muziek vragen. Professor Armand Leroi: 'Wat we niet met een computer kunnen begrijpen is wat muziek met ons doet.'' Welke plaat bij jou voor een revolutie zorgde is dus vooral heel persoonlijk en smaakgevoelig.

Ster advertentie
Ster advertentie