Programma

Stuur een kerstkaart naar een eenzame oudere

  1. Nieuwschevron right
  2. Stuur een kerstkaart naar een eenzame oudere

Bijna de helft van de ouderen denkt geen bezoek te krijgen tijdens de kerst. Ouderenvereniging ANBO is geschrokken van deze cijfers en wil daarom graag iets doen door een kerstkaartenactie te starten. Wouter belt met Bernadet Naber van de organisatie om erover te praten.

Een aantal weken geleden hield ouderenvereniging ANBO nog een peiling om te zien hoe ouderen de feestdagen dit jaar voor zich zien. De resultaten daarvan bleken alles niet positief. "Daar schrokken we eerlijk gezegd wel van, want toen zei 42% van de ouderen: 'Ik ben met kerst alleen of hooguit met mijn partner'', vertelt Bernadet in Wout2Day. "En dat is minstens twee keer, waarschijnlijk zelfs drie keer zoveel als normaal."

Een hart onder de riem

De organisatie kon dit niet onopgemerkt laten gebeuren, dus ze kwamen met een actie. Bernadet vertelt: "Toen dachten we: 'Wat als we nou twee vliegen in één klap slaan? We vragen aan mensen die heel veel thuis zijn en aan het knutselen zijn of ze een kerstkaart willen maken voor iemand anders, die ze eigenlijk niet kennen. Wij verzamelen dan al die kaarten en we vragen aan de thuiszorgmedewerkers of zij die kaarten mee willen nemen.'" ANBO begreep van Thuiszorg namelijk dat zij minstens 15.000 mensen kennen die een hart onder de riem kunnen gebruiken.

Echt contact

De organisatie hoopt dat er ook mensen zijn die hun gegevens op de kaart achterlaten, zodat de ouderen op die manier nieuwe contacten aan kunnen leggen. Daardoor zou de kaart niet meer gezien kunnen worden als bevestiging van eenzaamheid, want dan ligt er juist een kans op echte interactie. Daarnaast stimuleert ANBO mensen ook om het nummer van hun eigen coronatelefoonlijn op de kaart achter te laten. De organisatie riep deze lijn in het leven zodat ouderen hun hart kunnen luchten of simpelweg even kunnen kletsen.

Wil jij ook een steentje bijdragen? Stuur je zelfgemaakte of gekochte kerstkaart op naar:

ANBO
t.a.v. Kerstkaartenactie
Postbus 2012
3440 DA Woerden

Video niet beschikbaar

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere werkdag tussen 18:00 en 20:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie