Programma

Robert Plant kan zich niet meer vinden in 'Stairway to Heaven'

  1. Nieuwschevron right
  2. Robert Plant kan zich niet meer vinden in 'Stairway to Heaven'

Robert Plant, de 71-jarige zanger van Led Zeppelin, kan zich niet meer vinden in 'Stairway to Heaven': "Het is te lang geleden."

Dat vertelt de zanger tijdens een radioshow van Ultimate Classic Rock Nights. 'Stairway To Heaven' werd in 1971 uitgebracht op het album Led Zeppelin IV en behoort al jaren tot de top 5 in de Top 2000. Voor veel mensen heeft het nummer een speciale betekenis. Het is dan ook een nummer dat vaak te horen is op begrafenissen.

'Tekstueel kan ik me er niet meer in vinden'

Ondanks dat erg veel mensen waarde aan de tekst hechten, is dit voor Robert Plant de laatste jaren anders geworden. In de show vertelt hij: "Natuurlijk was het een goed nummer. De muzikale opbouw van het nummer is gewoon erg goed. Het is één van die nummers die het zelfs zonder vocalen goed zou doen. Tekstueel kan ik me er aan de andere kant niet meer in vinden, omdat het zo lang geleden is. Ik kijk ernaar, waardeer het, en ik denk dat er zelfs stukken inzitten die geweldig zijn. [...] Maar qua tekst en zelfs qua stem weet ik het allemaal niet meer zo zeker."

Beluister hier een liveversie van het nummer uit 2007:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is niet de eerste keer dat Robert Plant zich opvallend uitlaat over 'Stairway to Heaven'. Eerder gaf hij al aan dat hij minder heeft met het nummer, omdat hij zich alleen met de tekst bezig heeft gehouden. "Mijn toevoeging was om de tekst te schrijven en om te zingen. Het was allemaal erg abstract en het kwam uit het hoofd van een jongen van 23 tijdens het tijdperk van de 23-jarige jongens. Nu ik erop terugkijk is het allemaal relatief. Dus hoeveel ik er ook van hou, ik voel me niet meer aan die tekst verbonden."

Stemweek Top 2000

Led Zeppelin heeft al sinds de beginjaren van de Top 2000 één van de hoogst genoteerde nummers in handen met 'Stairway to Heaven'. Vind jij dat het nummer dit jaar ook weer een plek verdient in de lijst? Van 1 tot en met 7 december kun je weer stemmen!

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie