Programma
KRO-NCRV

Chuck Rainey speelde bas op meer dan duizend albums

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Chuck Rainey speelde bas op meer dan duizend albums

Hoewel de naam Chuck Rainey je misschien niet zoveel zegt, durven we te wedden dat je hem weleens hebt horen bassen. De Amerikaanse muzikant speelde namelijk op meer dan duizend albums, van onder andere Aretha Franklin, Steely Dan en Quincy Jones.

Hoewel Chuck Rainey, kind van twee pianisten, zich van jongs af aan met muziek bezighoudt, duurt het even voordat hij zijn specialiteit ontdekt. Na omzwervingen via de viool, piano en trompet ontdekt hij in zijn diensttijd de gitaar. Daar blijken de grote handen en vingers van de Amerikaan niet helemaal mee overweg te kunnen, en dus wordt Rainey de basgitaar aangeraden.

Van orde naar de beat

Na zijn tijd als militair, besluit Rainey zich aan te sluiten bij een lokale band. Daarnaast doet hij sessiewerk en gaat hij naar elke auditie die hij kan vinden. Op deze manier bast hij zich in de kijker bij een flinke lijst aan topmuzikanten, waaronder tenorsaxofonist King Curtis.

Rainey mag in Kings all-star jazzband spelen en daarbij ook in 1965 het voorprogramma van de Amerikaanse tour van The Beatles. Daarnaast speelt hij in de jaren 70 mee in de big band van niemand minder dan Quincy Jones. In de jaren die volgen is Rainey een van de meestgevraagde sessiebassisten. Zo speelt hij op platen van Steely Dan, Etta James, Marvin Gaye, Tim Buckley en The Supremes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rainey is niet te stoppen

Op 5 november in 2011 krijgt Rainey een hartinfarct, waardoor hij de controle over de linkerhelft van zijn lichaam verliest. Het betekent niet het einde van zijn carrière: na vier jaar intensieve revalidatie maakt hij een volledig herstel en is hij tot 2020 actief als bassist.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie