Programma

'Zóó wordt rooken een genot', Chris Bajema bespreekt in zijn podcast de gele Kanarieboekjes

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zóó wordt rooken een genot', Chris Bajema bespreekt in zijn podcast de gele Kanarieboekjes

Chris Bajema begon in 2015 met zijn podcast 'Man met de microfoon'. Na vorig jaar een dagelijkse podcast over corona te hebben uitgezonden, heeft hij het nu over een andere boeg gegooid. In Spijkers met Koppen vertelt hij over zijn podcast-goudmijn.

Sinds een paar weken gaat Chris zijn podcast namelijk over kanarieboekjes: "Kanarieboekjes zijn hele kleine gele boekjes die verschenen vanaf de jaren '30 van de vorige eeuw tot aan de jaren '50. Dat zijn ongebreideld positieve boekjes. Eigenlijk heel Amerikaans, boekjes waarmee je je persoonlijkheid kon ontwikkelen."

Er zijn 260 kanarieboekjes, met titels als 'Zóó wordt rooken een genot', 'Zóó wordt u een goed dammer' en 'Op eigen kracht vooruitkomen'. Chris bespreekt elke week één of meerdere van deze boekjes aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen.

Vlot Converseeren

Speciaal voor Dolf heeft hij het boekje 'Vlot Converseeren' meegenomen. Waarin onder andere het hoofdstuk 'Geef anderen gelegenheid tot praten' in staat. Als Chris in zijn podcast iets voorleest, doet hij dat met een polygoonstem. In Spijkers met Koppen geeft hij aan tafel een voorproefje.

Je kon destijds verschillende boekjes bestellen in één doosje, Chris heeft een doosje gekocht die iemand heeft besteld. "Toen dacht ik: deze zes boekjes zeggen mij al iets over deze man als persoon. Aan de hand van zijn kleindochter en zijn zoon heb ik zijn leven kunnen schetsen en zijn karakter valt inderdaad helemaal samen met deze boekjes."

Ben je benieuwd naar het hele verhaal? Kijk het fragment hieronder:

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: eigen foto

Ster advertentie
Ster advertentie