Programma

Het ontstaan van het woord nerd

  1. Nieuwschevron right
  2. Het ontstaan van het woord nerd

Bureau Kijk in de Vegte is het enige radioprogramma met Antwoordgarantie™. Luisteraar Tessa wil hier graag gebruik van maken, want ze heeft één prangende vraag: waar komt de term nerd vandaan?

In 1950

Gelukkig heeft Jack Tubben van 365Gaming het juiste antwoord! "Het woord bestaat al best wel lang, want het is namelijk voor het eerst genoemd in Dr. Seuss’s boek If I Ran The Zoo uit 1950", legt Tubben uit. In het boek zegt de auteur: 'ik heb een nerkle, nerd en een seersucker nodig om de zoo te kunnen runnen'. "De nerd die dan wordt geschetst is eigenlijk een beetje de Jim Carrey van de film How The Grinch Stole Christmas, maar dan is hij niet groen maar geel in het boek", aldus Tubben.

Negatieve sfeer

Slechts een jaar later komt het blad Newsweek Magazine met een artikel over mensen die 'square' zijn. Daar komt het woord nerd ook weer terug, maar wordt er ook voor het eerst een duidelijke omschrijving van het woord gegeven. In negatieve zin, dat wel. "Iemand die net even iets anders is dan normaal", aldus Tubben. "Er hangt dan toch een vrij negatieve sfeer aan het woord op dat moment."

Geen feestjes

​"De term zoals we hem tegenwoordig kennen, wat tussen 1975 en 1980 naar voren kwam, gaat over iemand die zich niet helemaal mainstream in de groep presenteert. Die liever voor de studie kiest in plaats voor de feestjes op school", aldus Tubben. Vanuit de afwijkende levensstijl is het begonnen, maar uiteindelijk is het woord nerd echt niet meer wat het betekende. Het is volgens Tubben nu zelfs positiever. "Ik zie het tegenwoordig ook meer als mensen die een gezonde obsessie voor iets hebben", legt hij uit.

Waar komt het woord nerd vandaan?

Bureau Kijk in de Vegte
Dj: Jeroen Kijk in de Vegte
Zondag 12.00 tot 14.00 uur


Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie