Programma
BNNVARA

Wim springt 60 keer uit een helikopter voor darmkankeronderzoek

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wim springt 60 keer uit een helikopter voor darmkankeronderzoek

Parachutespringen: bij sommige mensen roept het woord alleen al klamme handjes op. Dat is zeker niet het geval voor waaghals Wim de Gier, die woensdag binnen 24 uur maar liefst 60 keer uit een helikopter sprong om geld op te halen voor darmkankeronderzoek.

De bijna 60-jarige Wim is naast de 60 sprongen uit de helikopter ook nog een keer uit een vliegtuig gesprongen. Vandaag voelt hij zich dan ook "redelijk brak". Alles is gelukkig goed gegaan. "Ik sta nog steeds een beetje stijf van de adrenaline. En die film blijft telkens door mijn hoofd heen gaan. Maar ik voel me helemaal super."

Met zijn sprongen heeft Wim een record gebroken en dat deed hij natuurlijk niet voor niets. Met zijn actie wilde Wim, wiens ouders beide overleden zijn aan darmkanker, geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte. En dat is gelukt. De dappere parachutist heeft inmiddels zo’n 65.000 euro opgehaald voor de Maag Lever Darm Stichting. "Heel lief", reageert Wim. "Er kan nog steeds gestort worden op 60 sprongen.nl."

Hard werken

Zo’n onderneming komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, daar gaat maanden voorbereiding aan vooraf. Zo was de planning dat elke ronde – de lucht in, springen en landen - 8 minuten zou moeten duren. "We hebben het getimed: het was 7 minuten en 50 seconden." De sprongen waren opgedeeld in 4 blokken, met één blok van 16 sprongen en drie blokken met 15 sprongen. "Ik ben gisterochtend om 08.00 uur begonnen en ik was om 19:00 uur volgens mij klaar 's avonds."

Ook fysiek heeft Wim hard gewerkt om zijn wens in vervulling te laten gaan. "Wat mij toch opvalt, is dat je als je goed traint - ik ben driekwart jaar druk aan de bak geweest met iemand TeamNL, met positieve energie, een goed team om je heen en 100 procent focus - dat het dus ook blijkbaar op die 60-jarige leeftijd wel te doen is. En daar ben ik eigenlijk heel positief door verrast, had ik niet verwacht."

Gouden tip

Jan-Willem gaat dit weekend zijn eerste parachutesprong maken. Speciaal voor hem – en natuurlijk alle luisteraars – heeft ervaren parachutist Wim nog wel een tip: "Blij zijn, zeker de eerste 2, 3 seconden. Probeer er echt volop van te genieten. Je moet je toch overgeven, dus je kunt er niks meer aan doen."

Wim springt 60 keer binnen 24 uur uit een helikopter!

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie