Programma

Minder mensen laten zich checken op huidkanker tijdens coronacrisis

  1. Nieuwschevron right
  2. Minder mensen laten zich checken op huidkanker tijdens coronacrisis

Dermatologen maken zich zorgen om het aantal mensen dat zich meldt bij de huisartsen. Dat aantal is namelijk afgenomen sinds de coronacrisis.

"Sinds de pandemie wordt er bijgehouden welke diagnoses er minder worden gesteld. We zien dat in Nederland het aantal diagnoses voor huidkanker extreem afneemt. Dat komt omdat mensen zich op dit moment niet laten checken bij de huisarts", vertelt Felicia in De Wild In De Middag. Dat is volgens haar een groot probleem. Als je er namelijk in een vroeg stadium bij bent, is de behandeling eenvoudiger en de uitkomst beter.

Dokter Felicia roept dan ook iedereen op om naar de huisarts te gaan, wanneer zij veranderingen zien op hun huid. "Bij veranderingen niet twijfelen en hulp zoeken. Je kunt desnoods ook een foto sturen, want bij twijfel laten ze iedereen langskomen", aldus Felicia.

Blijven smeren!

Natuurlijk benadrukt zij ook het belang van zonnebrand. Zeker nu, want ondanks de soms lage temperaturen kan de zon erg fel zijn. "Men begint vaak pas te smeren op het moment dat het zomer wordt. In juli en augustus hebben we allemaal die flessen in huis." Er valt nog veel winst te halen in de rest van het jaar.

Maar als je bruin bent geworden, kun je toch beter tegen de zon? Felicia legt uit: "Dat je bruin bent betekent niet dat je beschermd bent, juist niet. Het is juist een chronische schade als je ieder jaar een beetje bruiner bent."

Luister hieronder naar het gesprek met Felicia:

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Je hoort Ruud de Wild iedere werkdag tussen 16:00 en 18:00 uur met De Wild In De Middag op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie