Programma

De drumcomputer

  1. Nieuwschevron right
  2. De drumcomputer

Iedere vrijdag belichten we een geniale vondst uit de popmuziek. We trappen af met een van de meest gebruikte vondsten denkbaar: de drumcomputer.

Inbraakalarm

Hoewel drumcomputers pas in de jaren 80 massaal gebruikt werden, zag de eerste directe voorloper van het elektronische instrument al in 1931 het levenslicht. Samen met de Amerikaanse componist Henry Cowell werkte de Russische uitvinder Léon Theremin aan de Polyrhythmophone, beter bekend als de Rhythmicon. Theremin is ook uitvinder van het inbraakalarm en een paar muziekinstrumenten, zoals de theremin.

Robin Gibb

Begin jaren 60 verschenen de eerste drumcomputers voor consumenten op de markt, maar dit waren nogal zware, onhandige machines. Transistortechnologie en de mogelijkheid om de machines te programmeren, leidde ertoe dat diverse muzikanten drumcomputers omarmden, waaronder Kraftwerk en Pink Floyd. De eerste wereldhit met een drumcomputer was 'Saved By The Bell' van Robin Gibb uit 1969.

Digitaal

Toch was het pas een decennium later dat je de drumcomputer overal hoorde. Vooral de Linn LM-1 speelde daarbij een grote rol, omdat dit de eerste in zijn soort was waarbij digitale samples gebruikt werden, op aanraden van Toto-toetsenist Steve Porcaro (zijn broer Jeff was drummer). Je hoort de Linn-drum onder andere op Michael Jacksons Thriller en Purple Rain en 1999 van Prince.

Hiphop

Een andere veel gebruikte drumcomputer was de TR-808 van fabrikant Roland. De eerste band die het instrument gebruikte was de Japanse groep Yellow Magic Orchestra van Ryuichi Sakamoto. Ook is het apparaat te horen op 'Sexual Healing' van Marvin Gaye en 'No Sleep Till Brooklyn' van Beastie Boys. De machine werd de standaard voor vroege house en hiphop, maar ook Kanye West gebruikt ‘m nog.

Coldplay

Drumcomputers zijn door de jaren heen grotendeels vervangen door computersoftware die veel makkelijker te programmeren is, maar de producers die ernaar streven om een bepaalde klank uit de jaren 80 of 90 na te bootsen, halen de machines nog wel eens uit de kast. Een recent voorbeeld van een band die drumcomputers gebruikt, is Coldplay op het album Ghost Stories.

Ster advertentie
Ster advertentie