Programma

Emeli Sandé predikt hoop en liefde

  1. Nieuwschevron right
  2. Emeli Sandé predikt hoop en liefde

Gewapend met opbeurende liedjes, een gezonde dosis positiviteit en een dijk van een stem laat Emeli Sandé de zorgen van je afglijden tijdens haar concert in Amsterdam.

Goed gevoel

Afgelopen jaar bracht Emeli Sandé haar tweede album Long Live The Angels uit en de bijbehorende tournee brengt haar, uiteraard, naar onze hoofdstad. "Ik hoop dat jullie na afloop van deze show met een goed gevoel naar huis gaan", zegt de Britse zangeres ten overstaan van een uitverkochte AFAS Live, de zaal die tot oudejaarsdag nog bekend stond als Heineken Music Hall (HMH). Hoop en liefde voeren de boventoon in haar teksten en performance.

Weinig poespas

Haar debuutalbum Our Version Of Events was in eigen land één van de best verkochte platen van de afgelopen vijf jaar, enkel overschaduwd door het megasucces van haar collega Adele. Net als bij Adele komt er ook bij Sandé (wiens eigenlijke voornaam verwarrend genoeg óók Adele is!) weinig poespas kijken bij haar liveshows. Gewoon staan en zingen.

Genoeg overtuigingskracht

Die eenvoud siert Emeli Sandé, zeker in een tijd waarin het voor zangeressen bepaald niet ongebruikelijk is om een zo groots en flitsend mogelijk decor en lichtshow in te zetten om je boodschap te verkondigen. Sandé gebruikt enkel haar stem en die heeft overduidelijk genoeg overtuigingskracht om haar ideeën en emoties aan de toeschouwers over te brengen.

Achter een gordijn

De stembanden van Sandé worden zelfs dusdanig centraal gesteld dat de zangeres openingsnummer Selah van achter een gordijn zingt, dat na afloop van het liedje pas opengetrokken wordt. Haar begeleidingsband en achtergrondkoortje mogen meteen daarna volop aan de bak met het montere 'Heaven' en het al even pakkende 'Wonder', een nummer dat Sandé met hiphopproducer Naughty Boy maakte.

Licht verteerbaar

De luchtige refreintjes en vederlichte muzikale inkleuring van liedjes als 'Tenderly', 'Give Me Something', 'Babe', 'Every Single Little Piece' en 'Little Bit Longer' zijn bijzonder plezierig voor het gehoor, al zetten de licht verteerbare deuntjes anderzijds weinig concertgangers aan tot dansen of luidkeels meebrullen met de songteksten. Geen gemis, maar ook hierin onderscheidt Sandé zich ten opzichte van veel vakgenoten.

Een beetje van mezelf

Zelden wijkt Emeli Sandé heel erg af van hoe haar liedjes op cd klinken, maar als ze dat wel doet, is dat heel verfrissend. Tijdens het nummer 'Free', dat ze maakte met de Britse dance-act Rudimental, zingt ze het refrein van Rozalla's houseklassieker 'Everybody's Free (To Feel Good)' en de hit 'Next To Me' klinkt nu lekker funky, met een vleugje van Stevie Wonders 'Don't You Worry 'Bout A Thing'.

Onbetwiste hoogtepunten

Tot de onbetwiste hoogtepunten van het concert van Emeli Sandé behoren het introverte 'Clown', waarbij ze zichzelf op piano begeleidt, en een ontroerende akoestische versie 'Beneath Your Beautiful'. Ze zingt de gevoelige ballad, oorspronkelijk een duet met zanger Labrinth, nu met haar gitarist. Na krap anderhalf uur klinkt de afsluitende hit 'Read All About It, Part III' door de zaal en keren de fans tevreden huiswaarts.

Foto's: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie