Programma

Jan Kooijman volgt mensen met dwangstoornissen

  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Kooijman volgt mensen met dwangstoornissen

Jan Kooijman presenteert vanaf deze week de achtdelige serie Levenslang Met Dwang?, waarin hij zeven mensen volgt die in hun dagelijkse leven ernstige hinder ondervinden van hun dwangstoornissen.

Het is voor de meeste mensen niet voor te stellen, maar dwangneuroses kunnen zo heftig zijn dat je volledige leven in het teken staat daarvan. In Nederland is dat naar schatting bij 200.000 mensen het geval. Daardoor zijn relaties, werk en het onderhouden van sociale contacten lastig, zo vertelt Jan Kooijman bij De Wild In De Middag. “Ze kunnen er ook niet mee stoppen, omdat er een naar gevoel aan gekoppeld is.”

Intensieve therapie

Teldwang, controledrang en schoonmaakdrang zijn enkele van de dwangneuroses die Kooijman tegenkwam tijdens het maken van de serie. Samen met een aantal therapeuten reist de presentator Nederland door in de hoop de zeven kandidaten van hun dwangstoornissen af te helpen met behulp van intensieve therapie.

Lockdowns

Alsof zo’n dwangstoornis op zichzelf nog niet erg genoeg is, kwamen daar bovenop nog de lockdowns vanwege de coronapandemie. “Tijdens de eerste lockdown is er veel over geschreven door psychologen, maar het heeft zeker niet mee geholpen”, concludeert Kooijman over de lockdowns. “Als je er enigszins aanleg voor hebt, heeft dat de situatie er niet beter op gemaakt.”

Beluister het volledige gesprek hieronder terug:

Levenslang Met Dwang? wordt elke dinsdagavond om 20:25 uur uitgezonden op NPO 3. De eerste uitzending gemist? Kijk het hier terug.​

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie