Programma

Viroloog Marion Koopmans over #ikdoenietmeermee: 'het is jammer'

  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Marion Koopmans over #ikdoenietmeermee: 'het is jammer'

Jan-Willem en Jeroen bellen met viroloog Marion Koopmans van het Outbreak Management Team om te vragen wat zij van de hashtag #ikdoenietmeermee vindt

Een aantal artiesten zijn maandagavond online een protestactie begonnen tegen het coronabeleid van het kabinet. De groep keerde zich via sociale media tegen de coronaregels onder de hashtag #ikdoenietmeermee. Onder anderen Thomas Berge, Tim Douwsma en Famke Louise doen mee. Viroloog Marion Koopmans reageert op de actie: "Het is begrijpelijk. Ik ben het niet eens met 'we doen niet meer mee überhaupt', maar dat het volhouden van deze maatregelen lastig is begrijp ik."

Complottheorieën

De voorstanders van #ikdoenietmeermee geven aan dat angst de grote onderdrukker is van het immuunsysteem. "Dat zijn wel een beetje complottheorieën vind ik", legt Koopmans uit. "Wat mensen niet begrijpen is dat je een virus kan hebben wat mensen nauwelijks ziek kan maken en toch een grote impact kan hebben. Het is niet alleen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem."

'Dit kan bij iedereen ernstig verlopen'

Koopmans legt uit dat er 3 à 4 miljoen mensen in Nederland zijn met een duidelijk verhoogd risico. Daarnaast is er een groep die voorheen volledig gezond was en nu ineens op de intensive care ligt. "Dit kan bij iedereen ernstig verlopen en dat is waarom deze maatregelen genomen worden. Van een anderhalvemeter afstand gaat je immuunsysteem niet verzwakt worden. Angst is niet goed, maar er zijn heel veel mensen die echt goede oplossingen hebben gevonden. De horeca, culturele sector en bedrijven doen heel erg hun best. Om met deze maatregelen een zo gewoon mogelijk leven te hebben", aldus Koopmans.

Jeroen vraagt zich af wat de viroloog zou zeggen tegen iemand als Famke Louise. Haar reactie is kort: "Dat vind ik jammer. Denk even aan je oma en mensen met een verhoogd risico. Vergis je niet dat er ook jonge mensen zijn die heftig ziek worden en moeizaam herstellen."

Wat vindt de viroloog van de coronacijfers? Moeten wij ons zorgen maken?

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie