Programma

Een eerbetoon aan veelzijdig genie Jeroen van Merwijk

  1. Nieuwschevron right
  2. Een eerbetoon aan veelzijdig genie Jeroen van Merwijk

Afgelopen woensdag is Jeroen van Merwijk overleden. De cabaretier maakte jarenlang deel uit van het cabaretteam van Spijkers met Koppen, in de uitzending herdenkt Dolf Jansen zijn oud-collega met Jack Spijkerman en Erik van Muiswinkel.

Afgelopen woensdag 3 maart is Jeroen van Merwijk in het bijzijn van zijn vrouw Jeannette overleden in zijn vakantiehuis in Sainte-Juliette in Frankrijk. Hij is 65 jaar geworden. Kunstenaar, cabaretier, lied- en tekstschrijver Van Merwijk maakte voor Spijkers met Koppen honderden cabaretscènes.

Om hun oud-collega te eren spelen Spijkerman en Van Muiswinkel een legendarische cabaretscéne over ZOAB, zeer open asfaltbeton, van Van Merwijk opnieuw. "Dit is typische Van Merwijk humor. Jeroen kon ook een scéne schrijven over een ruzie tussen een lantaarnpaal en de achterliggende buren", zegt Spijkerman.

In februari 2020 vertelt Van Merwijk in een uitzending aan Dolf dat hij na een oudejaarsavondoptreden ineens wat onder zijn borstbeen voelt. Het blijkt darmkanker te zijn, met uitzaaiingen naar de lever.

Ben je benieuwd naar het eerbetoon aan Jeroen van Merwijk? Bekijk het fragment hieronder:

Video niet beschikbaar

Veelzijdig genie

”Wat mij betreft kunnen jullie nog een tijdje genieten van het veelzijdige genie en morele kompas dat zich nu al bijna 65 jaar Jeroen van Merwijk mag noemen”, zo schrijft Van Merwijk op 13 februari 2020, toen hij begon met de chemokuren.

Ondanks zijn ziekte blijft Van Merwijk schrijven. In Spijkers met Koppen vertelt hij dat hij gaat beginnen aan het boek Kanker voor beginners. Het boek komt in het najaar van 2020 uit. Van Merwijk beschrijft daarin de vele onderzoeken en behandelingen, de overweldigende belangstelling van vrienden en onbekenden en het groeiende besef dat hij zijn dierbaren zal moeten achterlaten.

Zomerspijkers

In de zomer van 2020 is Van Merwijk te gast bij Dolf in het programma Zomerspijkers, waarin hij twee uur lang zijn favoriete Nederlandse liedjes laat horen. "Ik vind die kanker iets wat van mij is, bij mij hoort, net zoals mijn grijze haren en mijn rimpels bij me horen", aldus Van Merwijk tijdens de uitzending. "Ik leef mijn leven alsof ik nog dertig jaar ga leven."

Dolf zegt het volgende over die uitzending: "Jeroen en ik waren al 31 jaar vrienden. Het mooie aan het gesprek was dat we het over onze vriendschap konden hebben en over het leed. Ik bewonderde de manier waarop Jeroen praatte over leven en dood. Hoe hij daar mee omging, dat vond ik heel inspirerend."

Columns, sketches en gedichten

Jeroen van Merwijk groeide op in Utrecht. Na een afgebroken studie Nederlands, begint hij met een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, richting schilderkunst, in Den Haag. Tijdens zijn studie schrijft hij al voor radioprogramma's van de KRO en de VARA. In 1983 studeert hij cum laude af. Drie jaar later trekt hij met zijn eerste theatershow door het land. Eind jaren '80 begint hij bij Spijkers met Koppen.

Over de jaren schrijft Van Merwijk duizende columns, sketches, liedjes en gedichten. Ook maakte hij tientallen theatershows en werkt hij mee aan televisieprogramma's.

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie