Programma
BNNVARA

Hoe maak je een kerstnummer? Cabaretier Tommy Zwartjes zoekt het uit

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je een kerstnummer? Cabaretier Tommy Zwartjes zoekt het uit

Cabaretier, muzikant en schrijver Tommy Zwartjes maakt in het programma van Giel liedjes. Deze keer de vraag: Hoe schrijf je een liedje als het kerst is? Tommy gaat ermee aan de slag!

Van Mariah Carey tot Chris Rea en van Wham! tot Slade: allemaal scoorden ze onverwoestbare kersthits. Cabaretier Tommy Zwartjes vraagt zich bij Giel af aan welke regels een nummer moet voldoen om een kerstklassieker te worden. Hij bespreekt een aantal handige tips om dit voor elkaar te krijgen. “De gouden regeltjes voor een kersthit stap één: bedenk een thema en benoem dat lekker vaak”, zegt Tommy. “Zo kies je bijvoorbeeld voor jinglebelletjes als thema en dat benoem je dan heel vaak. Benoem daarnaast ook dat ondanks de opwarming van de aarde het nog sneeuwt, mochten mensen het dan nog niet snappen, zing dan letterlijk dat het kerst is.”

Meezinger of meezwijmelaar?

Stap twee is het kiezen van een toonsoort en voeg hier dan één van de zeven octaven aan toe. “Je kiest een toonsoort bijvoorbeeld een G en je maakt hier dan een zeventje van”, zegt Tommy. Je kan dit geluid herkennen in het nummer Santa Claus Is Coming To Town. Tommy gaat vervolgens snel door naar stap drie: “Maak een keuze tussen een meezinger of een meezwijmelaar. Een meezwijmelaar is bijvoorbeeld White Christmas. Een voorbeeld van een meezinger is All I Want For Christmas Is You. Zo’n meezinger herken je dan weer aan zijn ad libs, een stuk in het nummer waarin je vrij bent om te zingen”, legt Tommy uit.

Benieuwd naar stap vier en Tommy’s uitvoering van Merry Christmas Everyone? Luister het fragment hieronder.

Giel

Je hoort Giel maandag tot en met vrijdag van 22.00 tot 00.00 uur bij BNNVARA op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie