Programma

Malou zoekt uit waarom mensen nare reacties plaatsen of versturen

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Malou zoekt uit waarom mensen nare reacties plaatsen of versturen

Iedereen krijgt weleens te maken met nare reacties. Zo ook Malou Holshuijsen en sidekick Jelmer. Tijdens 'T Wordt Nu Laat ontvingen ze meerdere kwetsende berichten. Malou vroeg zich af waarom mensen dit doen en belt met GZ-psycholoog Bjarne Timonen die dit gedrag verklaart.

Normaal gesproken krijgen Malou en Jelmer enkel leuke berichtjes in de NPO Radio 2 app. Tot één bepaalde nacht. In de uitzending van 24 september blikken ze terug op de dag ervoor, toen Jelmer meerdere malen te maken kreeg met homofobie. Malou vertelt: "De verzender had het op Jelmer gemunt, op een hele vervelende manier. Normaal gesproken besteed ik hier geen aandacht aan, maar omdat me dit nu al 24 uur bezighoudt, wil ik het bespreekbaar maken."

'Ik doe gewoon mijn werk'

Jelmer vertelt over de berichten: "Op een gegeven moment heeft iemand besloten iets minder lief te doen. Appjes als 'wat een homo' en dat soort zaken. Ik maak homofobie al een tijdje mee, dat is niets nieuws, maar op deze manier had ik het nog niet meegemaakt. Ik doe gewoon mijn werk." Malou en Jelmer praten nog even door over wat dit soort berichten met hem doen. "Ik ben boos en verdrietig geweest", zegt Jelmer. "Iedere keer denk je; nu gaat het niets meer met me doen, maar dat kan niet. Uiteindelijk maakt het me intens verdrietig en ga ik met dat gevoel naar bed. De volgende dag denk ik 'ik hoop niet dat 'ie er vanavond weer is." Wat drijft mensen om dit soort berichten te versturen? Malou belt met GZ-psycholoog Bjarne Timonen die dit gedrag verklaart.

De tekst gaat verder onder de video.

Waar komt dit gedrag vandaan?

Moet je überhaupt aandacht besteden aan haat-berichten? Of is negeren de beste optie? Deze vragen stelt Malou aan media- en GZ-psycholoog Bjarne Timonen. "Open een willekeurig bericht op Facebook en er staan haat-berichten onder. Waar komt dit toch vandaan?", vraagt Malou zich af. Bjarne vertelt: "Er zijn helaas mensen in onze samenleving die een manier hebben gevonden hun agressie te uiten op een manier dat het anoniem kan. Helaas hebben wij ontzettend veel losers in onze maatschappij die hun kansen grijpen homofobe, discriminerende en seksistische opmerkingen te maken. En natuurlijk raakt je dat, het is namelijk erg persoonlijk."

'Losers'

Malou: "Dus de psychologische term voor deze mensen is ook daadwerkelijk losers?" Bjarne: "Dat is mijn term voor deze gasten. En ik zeg bewust gasten want het zijn meestal mannen of jongens. Vaak onsuccesvol, zitten veel thuis." Malou vraagt waarom dat ene berichtje zo veel meer doet dan al die positieve berichtjes. Bjarne Timonen: "Dat is menselijk. Het brein zit zo in elkaar dat dingen die angst oproepen zwaarder wegen. Dat is een evolutionair iets. Dingen kunnen gevaarlijk zijn, in het brein gaat er een alarmsysteem af bij negatieve berichten." Wel vindt Bjarne dat je erover moet praten: "Natuurlijk is het niet zo dat je het maar voor lief moet nemen. We moeten het niet accepteren en tolereren." Malou: "Helpt het, door te zeggen: dit kwetst mij?" Bjarne Timonen: "Ja. Het heeft geen zin om haat te verspreiden. Er zijn veel van dit soort situaties en we doen er te weinig aan. Het beste is juist wel te benoemen wat er in je om gaat. Het is goed iemand verantwoordelijk te maken en aan te spreken om z'n gedrag. Onderzoek toont aan dat wanneer je massaal iemand aanspreekt op zijn gedrag, het gedrag ook vaak verandert."

'T Wordt Nu Laat

Je hoort 'T Wordt Nu Laat iedere doordeweekse dag tussen 00.00 en 02.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie