Programma
KRO-NCRV

Waarom drummer Al Jackson Jr. bekendstond als 'The Human Timekeeper'

foto: YouTube still
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom drummer Al Jackson Jr. bekendstond als 'The Human Timekeeper'

In Het Gouden Trommelvlies, de wekelijkse ode van Emmely de Wilt aan de beste drummers in de muziekhistorie, staat Al Jackson Jr. centraal. De Amerikaan zorgde met haast bovenmenselijke precisie voor het ritme op legendarische tracks van platenlabel Stax Records.

Toen Al Jackson Jr. veertien jaar oud was, kroop hij stiekem achter het drumstel van zijn vader, die de leider was van een swingband in Memphis, Tennessee. Het bleek liefde op de eerste slag: binnen een uur had de jonge Amerikaan de hele band om zijn vinger gewonden. Al snel werd hij ontdekt door Booker T. Jones, met wie hij samenwerkt in Booker T. & The M.G.'s.

Stax Records

Met die groep wordt Jackson Jr. de huisband van het invloedrijke platenlabel Stax Records. En dus scoort hij niet alleen een hit met de instrumentale Booker T. & The M.G.'s-track Green Onions, maar is hij te horen op de meest invloedrijke soulnummers uit Amerika. Zo drumt Jackson Jr. op tracks als Ain't No Sunshine van Bill Withers en Let's Stay Together van Al Green.

Jackson Jr. is er heilig van overtuigd dat niks het liedje in de weg mag zitten en hanteert daarom een sobere drumstijl, zonder uitgebreide fills. Zijn uitstekende precisie levert hem uiteindelijk de bijnaam 'The Human Timekeeper' op. Wanneer Jackson Jr. tijdens een opnamesessie gevraagd wordt om de drumpartij van een nummer zo'n drie seconden sneller in te spelen, doet hij dat tot op de seconde nauwkeurig.z

Bekijk Emmely's ode aan Al Jackson Jr. hieronder:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie