Programma

Kwart Nederlanders heeft last van parkeerschaamte

  1. Nieuwschevron right
  2. Kwart Nederlanders heeft last van parkeerschaamte

Een kwart van de Nederlanders heeft last van parkeerschaamte. Paul Rabbering wil hier natuurlijk alles over weten en belt met verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

Uit onderzoek van RDWdata onder 1.073 Nederlandse automobilisten blijkt dat gemiddeld 37 procent van de vrouwen zich schaamt tegenover een bijrijder als het op parkeren aankomt. Meer dan de helft van de vrouwen geeft aan moeilijke parkeerplaatsen te mijden als er iemand naast hen zit. Bij de mannen liggen die percentages respectievelijk op 12 en 20 procent.

'Vooral fileparkeren is een lastig dingetje'

"Waar komt deze parkeerschaamte vandaan?", vraagt Paul zich af. "We vinden onszelf erg goede chauffeurs en we vinden het ook heel belangrijk dat we als goede chauffeurs worden gezien", vertelt de verkeerspsycholoog. "Als het op speciale verrichtingen aankomt dan zijn we toch bang dat we door de mand vallen. In dat geval sla je liever een parkeerplaatsje over. Vooral fileparkeren is een lastig dingetje", vertelt Tertoolen.

Kwestie van doen

Is parkeren dan ook lastig? "Het is gewoon een kwestie van doen. Als je het gewoon doet dan gaan het relatief vanzelf. Anders blijf je in schaamte leven", vertelt Gerard. Hebben meer mannen dan vrouwen last van parkeerschaamte? "Het zijn meestal de vrouwen die problemen hebben met parkeren", vertelt Tertoolen. "Voor een deel is dat aangeboren, want mannen en vrouwen verschillen in ruimtelijk inzicht. En aan de andere kant kan een vrouw veel beter omgaan met teleurstellingen."

Volgens Tertoolen kan het ook komen doordat veel dingen je worden aangepraat. "Vaak kan er gezegd worden dat mannen beter kunnen autorijden. De vrouwen worden er onzeker van. Dat is onzin, want statistieken geven aan dat mannen helemaal geen betere chauffeurs zijn dan vrouwen", vertelt de vekeerspsycholoog.

Wat kunnen we doen tegen parkeerschaamte? Je hoort zijn tips hieronder:

Video niet beschikbaar

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat van maandag tot en met donderdag van 22:00 tot 00:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie